Han åtalas för skotten i Nyköping

NYHETER

Nu börjar rättegången för polismorden

I dag börjar rättegången mot den 55-åring som sköt ihjäl polismannen Fredrik Widén strax innan midsommar.

Mannen står också åtalad för mordförsök på en ännu en polis, vapenbrott och de hotbrev som ledde till dådet.

Under stort säkerhetspådrag inleddes rättgången i Stockholms säkerhetssal i dag. På plats som åhörare fanns också två av Fredrik Widéns kollegor från polisen i Eskilstuna. De berättar om svårigheterna med att utreda ett fall som rör en kollega.

– Det är svårt att jobba i ett sånt här ärende. När en kollega har gått bort. Samtidigt måste man göra ett professionellt jobb, säger Bo Lagerkvist till aftonbladet.se.

Har inte talat

Bo Lagerkvist tror att händelserna i Nyköping kommer att påverka polisarbetet under lång tid.

– De som var med om det här kommer att leva med det resten av livet förstås.

55-åringen har tigit sig igenom de flesta av polisens förhör och advokat Peter Althin vet inte om han kommer att uttala sig mer under rättegången.

– Det är en rätt alla har att inte yttra sig, säger han till aftonbladet.se.

55-åringen har tidigare dömts till tio års fängelse för dråp och två fall av mordförsök. Efter att ha avtjänat sitt straff visade mannen stor bitterhet. Efter hotbrev till personal inom rättsväsendet beslöt psykiatrin därför att han skulle tvångshämtas för undersökning.

Skjuter i hjärtat

Ett stort polisuppbåd ryckte ut till mannens adresser. När Fredrik Widén och hans kollega konfronterade 55-åringen i hans trappuppgång utbröt tumult. Mannen flydde ner i källaren och när Fredrik Widén använde pepparspray mot honom träffades i stället kollegan.

Då drar 55-åringen fram en pistol ur sin magväska och skjuter Fredrik Widén med sju skott. Alla sju tar i överkroppen – ett i hjärtat. Det ena skottet är ett så kallat ”påsittande skott” vilket innebär att pipan varit tryckt mot Widéns kropp när skottet avlossas.

Skjuter ännu en polis

Efter skotten springer mannen genom källaren ut på bakgården. Där skjuter han tre skott mot en annan polis som träffas i armen. En kula snuddar också mot polismannens huvud. När polisen besvarar skotten träffas en kvinna av en rikoschett.

Kort därefter grips 55-åringen av polis. I magväskan har han då den pistol som använts för att skjuta poliserna.

Kartlade myndighetspersoner

I mannens lägenhet hittas senare över tusen skarpa patroner, böcker och tidningar om vapen samt en pärm med kartläggning av olika myndighetspersoner.

I förhören har 55-åringen inte visat någon ånger för vad han gjort.

– Det var pojkspolingar som kom hem till mig. Och de hade en jävla attityd. Om de bara lämnat mig i fred hade ingenting hänt.