Alice ville inte äta

NYHETER

Fick sondmatas för att gå upp i vikt

Foto: Alice är en nyfiken men trött liten bebis.

Alice hade tur i oturen.

Mammans nyupptäckta hjärtfel tvingade henne att äta mediciner under graviditeten.

– Alice hade blivit påverkad av min hjärtmedicin och var därför ovanligt trött och saknade aptit. I övrigt kom man fram till att hon är frisk, berättar Sandra Pettersson.

Alice Ellen Kroon föddes tre veckor för tidigt efter en komplikationsfylld graviditet. Det eftersom mamman, Sandra Pettersson, hade ett nyupptäckt hjärtfel som tvingade henne till att äta medicin i väntan på sin operation.

Redan från början ville baby Alice inte äta och ammade bara korta perioder. Mamma Sandra fick ständigt väcka henne för matning.

– Efter fem veckor, av ett konstant sovande, blev Alice inlagd på sjukhus. Hon ville sällan äta.

"Alice hade blivit påverkad av min hjärtmedicin"

Amningen stoppades och Alice fick börja äta på flaska. Inte heller nu ville hon äta och i flera omgångar låg Alice inne på sjukhus för att utreda den fortsatta matvägran.

– Undersökningar och utredningar visade att Alice hade blivit påverkad av min hjärtmedicin och att det var därför hon var så slö, berättar Sandra.

I fyra månader kämpade pappan Jonas Kroon och Sandra Pettersson med att få sin bebis att äta. Större delen av den tiden hade Alice en sond som gjorde att föräldrarna kunde få i henne den maten hon inte ville äta på vanlig väg.

– Det gjorde att Alice gick upp i vikt i alla fall. Vi var mycket oroliga och kunde inte slappna av under den här tiden.

Alice rev själv upp sin sond

Matningsprocessen kändes allt mer ansträngd. Tills en dag då Alice själv rev upp sin sond.

– Dagen efter började hon att äta allt mer. Inte fulla mål, men tillräckliga, berättar Sandra.

Idag är Alice en nyfiken men trött bebis på drygt fyra månader.

– Man har kommit fram till att hon är frisk men att mat inte är så intressant i hennes fall, berättar Sandra Pettersson.