Körde 150 mil med rymdblöja

NYHETER

Nu anklagas astronauten för mordförsök

Foto: AP

Vid 14:30 svensk tid började häktningsförhandlingarna med Nasa-astronauten Lisa Nowak.

Nu anklagas hon för mordförsök efter att ha åkt 150 mil för att konfronteras med sin kärleksrival Colleen Shipman, uppger Allen Moore vid fängelset i Orlando för AP.

Lisa Marie Nowak stod med nedböjt huvud i rättssalen medan hennes advokat och domaren diskuterade huruvida hon skulle stanna i fängelse eller släppas mot borgen, skriver AP.

Hon står nu anklagad för mordförsök, försök till kidnappning, försök till bilstöld, misshandel och för att ha förstört bevismaterial.

Domaren fastställde tidigare idag att hon kunde släppas mot en borgensumma på 100 000 kronor om hon lät bli att ta kontakt med Colleen Shipman, men borgen stoppades senare när det blev klart att hon är misstänkt även för mordförsök.

Körde med astronautblöja

Lisa Nowak satte sig i bilen vid sitt hem i Houston och åkte 150 mil till Orlandos internationella flygplats för att kidnappa Colleen Shipman, enligt åklagaren. 43-åriga Lisa Nowak skulle konfrontera Shipman, som hon trodde hade ett kärleksförhållande med astronauten William Oefelein.

Under den 1500 kilometer långa bilfärden hade Lisa Nowak en astronautblöja på sig, som i vanliga fall används vid start och landning med rymdfärja, för att slippa stanna och kissa längs vägen, bekräftar myndigheterna enligt AP.

Polisen hittade ett antal blöjor i Nowaks bil och hon sa till polisen att hon använde dem för att inte behöva göra kisspauser längs motorvägen, uppger CNN.

Hade fällkniv och peruk

Beväpnad med pepparspray och ett luftgevär skred hon till verket och anföll Colleen Shipman, men misslyckades med kidnapppningen.

Polisen hittade Nowak vid en busstation när hon försökte dumpa saker i en papperskorg. Polisen hittade en peruk och ett luftgevär i papperskorgen, enligt polisrapporten.

I en väska hade astronauten en tio centimeter lång fällkniv, 600 dollar och soppåsar.

Under natten har robotspecialisten och trebarnsmamman Lisa Nowak suttit i häkte i väntan på domstolsförhandlingar.

David Nannini Nilsson