Borelius avgår

NYHETER

Lämnar politiken helt - slutar som riksdagsledamot

Handelsminister Maria Borelius avgår och slutar helt med politiken.

– Det här är politikens väsen, det är upp- och nedgångar, säger Fredrik Reinfeldt som tar på sig ansvaret för att han inte bättre undersökte Borelius bakgrund.

Åtta dagar har gått sedan Maria Borelius utsågs till statsråd.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som på lördagen intervjuades av Tomas Ramberg i Ekots lördagsintervju avslöjade där nyheten att handelsminister Maria Borelius avgår.

– Hon mår inte bra. Det är drevet och olika saker som hon inte har berättat för mig.

Det finns en berättigad grund för ifrågasättande, tycker Fredrik Reinfeldt.

– Jag tycker det finns lärdomar att dra av detta. Maria berättade om att hon hade haft svarta tjänster utförda. Men vi måste som parti fråga oss hur vi granskat en person som först blev riksdagsledamot och senare också statsråd.

Det var efter en diskussion mellan statsminister och Borelius på lördagsmorgonen som man enligt Reinfeldt kom fram till att Maria Borelius ”inte orkade fortsätta”.

Men du protesterade inte?

– Nej, det gjorde jag inte, svarade Reinfeldt på Rambergs fråga.

Statministern fick också frågor om hur bra eller dåligt han kollat Maria Borelius bakgrund.

Varför kollade du inte bättre?

– Jag tycker att det naturligtvis finns en morlaiskt gräns, men vi får också akta oss för att ingen form av ägande accepteras, trots att man följer lagar och regler. Jag har inget underlag för att det förekommit ”trixande”, som bland andra Ulf Adelsohn sagt.

Stämmer det att det var utrikesminister Carl Bildt som föreslog Maria Borelius som statsråd?

– Jag bär eget ansvar för de moderater som utsetts till statsråd. Vi förde vissa persondiskussioner mellan partiledarna, men inte så omfattande. Jag gav ingen annan möjligheten att ge synpunkter på dem som jag nominerade.

Det som framkommit om hur Borelius ansträngt sig för att slippa betala skatt, hur har det påverkat bilden av de ”nya moderaterna?

– Man gör ett misstag om man tror att de senaste dagarnas rapportering blir bilden, känslan av vad alliansregeringen har betytt. Det kommer år av vår politik bättre visa, svarade statministern.

Detta har hänt

Skandalerna som fällde Borelius

Läs också:

Robert Triches