Han grundade en bank för fattiga

NYHETER

Yunus fick Nobels fredspris för 2006

Idag visade det sig att Nobels fredspris gick till Muhammad Yunus och Grameen Bank. Yunus är grundaren av banken som lånar ut pengar till de fattigaste i världen.

Listan över de nominerade till Nobels fredspris var lång. 168 personer och 23 organisationer var nominerade i år.

Ekonomen Muhammad Yunus har verkat för att avskaffa fattigdomen i världen genom att grunda Grameen Bank. En bank som lånar ut pengar till de allra fattigaste i världen – människor som nekas lån i vanliga banker.

Han föddes 1940 i Chittagong, Bangladesh. Yunus var en av totalt fjorton barn i familjen. Fem av dem dog som barn.

Yunus studerade i Chittagong i sin ungdom. Han fortsatte sedan sina studier på bland annat universitetet i Bangladesh huvudstad Dhaka och studerade även i USA med hjälp av ett stipendium. 1972 blev han chef på ekonomiinstitutionen vid universitet i Chittagong

Fel på ekonomin

Han beviljade sitt allra första lån med pengar ur sin egen ficka. Yunus var på en utflykt med sina studenter i en fattig by. De intervjuade en kvinna som tillverkade bambumöbler. Han fick då reda på att hon var tvungen att låna pengar till en så hög ränta som tio procent per vecka ibland att hon knappt kunde försörja sig.

Han förstod att det var något väldigt fel med ekonomin som han lärde ut och tog därför saken i sina egna händer. Yunus lånade pengar till kvinnorna som tillverkade möbler i bambu i byn. Kvinnorna lyckades på grund av det försörja sina familjer.

Yunus idé är så kallade mikrolån, där villkoren är förmånliga så att även människor med mycket låg inkomst kan klara återbetalningen och förbättra sina levnadsvillkor. 1983 grundade han Grameen Bank som grundar sig på principer om tillit och solidaritet. Idag har Grameen Bank 2 100 1000 låntagare i 37 000 byar. 94 procent av hans låntagare är kvinnor och 98 procent av lånen betalas tillbaka, enligt banken.

Grameens metod har inspirerat projekt i 58 länder och inkluderar bland annat USA, Kanada, Frankrike, Nederländerna och Norge, enligt banken.

Susanna Vidlund