Pelikan – teatern som vill gå nära

Foto: Pelikanteatern vill spela nära publiken. Salongen är liten som en studentlya och som mest får det plats 25 personer. Här skådespelarna Ulrika Flach och Martin Östh.
NYHETER

Pelikanteatern är Göteborgs minsta scen. Skådisarna sitter nästan i knät på publiken, men det handlar inte om påflugen teater, utan intim och mysig.

Salongen är ynka 40 kvadrat, ändå tror de fyra som är Pelikanteaterns ensemble att de skulle kunna sätta upp såväl Shakespeare som Cirkus Cirkör. Efter lite bearbetning vill säga.

- Men det är klart det skulle bli något annat här inne, säger Ulrika Flach, en av skådisarna.

Källargluggen på Chalmersgatan tillåter inga scenografiska trix eller fusk. Allt syns.

Det gäller även åt motsatt håll. Under pågående föreställning har Ulrika fått se rodnande tonårskinder, tårar och klaustrofobisk panik i publikens ansikten. En gång var det en som reste sig och gick.

- Vi gillar när teater är intim och nära publiken, och så blir det ju automatiskt här, säger Åsa Björklund som skrivit och regisserat pjäsen som har premiär i morgon.

Ska publiken vara orolig för att dras in i pinsamheter?

- Neej. Det där interaktiva kan jag också bli rädd för. Det ska ju kännas mysigt att gå på teater, säger hon.

Som mysigast är det när alla 25 pinnstolarna är upptagna. Att en Peikanteaterföreställning går för fulla hus betyder dock inte några stora intäkter. Istället spelar de fler föreställningar än andra friteatergrupper, ibland flera per dag.

Premiär på Pelikan

Det är inte dig det är fel på (det handlar om mig)

Guide till scenerna i höst

Louise Jacobson, Punkt SE