”En tuff ministerlista”

NYHETER

Experterna om regeringen Reinfeldt

Presentationen av de nya ministrarna bjuder på flera överraskningar. Det är experterna som aftonbladet.se pratat med eniga om.

De höjer också på ögonbrynen över att Reinfeldt utsett Carl Bildt till utrikesminister.

- Det visar att Reinfeldt är redo för utmaningar, säger Lotta Gröning.

Magnus Hagevi, lektor i samhällsvetenskap vid Växjö universitet:

– Reinfeldt har satt ihop en ganska tuff ministerlista, han har vågat ta med flera oväntade namn: Cecilia Stegö Chilò, Carl Bildt, Nyamko Sabuni, Andreas Carlgren...

– Carl Bildt som utrikesminister är ett djärvt val. Han är ju en före detta statsminister så kan det förstås bli konkurrens om uppmärksamheten. Man kan jämföra med Persson, som ju brukade göra tvärtom.

– Nyamko Sabuni, som kanske främst fördes fram av folkpartiet, är en kontroversiell politiker med flera kontroversiella förslag bakom sig. Det var hon som bland annat föreslog en obligatoriska gyn-kontroller av tonårsflickor.

– Och den nya kulturministern [Cecilia Stegö Chilò] fanns väl tidigare på den lista över namn som ni skulle ha ringt för att få kommentarer till den nya regeringen från...

Tror du att det blir svårt att hålla ihop den nya regeringen?

– Nej, det tror jag inte, inte över partigränserna. Sen kan det handla om personkemi mellan de olika ministrarna – men den vet jag inget om.

Lotta Gröning, debattredaktör på Aftonbladet:

- Om regeringsförklaringen inte bjöd på så många överraskningar, så var ministerpresentationen desto mer oväntad. Jag tror att det det är jättebra att Carl Bildt blir utrikesminister. Han är den mest kompetenta och kan de här frågorna. Jag trodde inte att Reinfeldt skulle våga utnämna honom eftersom han varit partiordförande och är vår duktigaste politiker. Det finns risk att han överskuggar Reinfeldt. Utnämningen visar att Reinfeldt inte är rädd för utmaningar.

Vad tror du är den nya regeringens svagheter?

-Att göra Göran Hägglund till socialminister är att utmana väljarna. Jag tror att många skräms av kd:s familjepolitik, till exempel inställningen till homosexuella. Dessutom gick det inte så bra för kd i valet.

Samma sak tror jag gäller Jan Björklund som skolminister, han skrämmer människor med sina pekpinnar.

Sen är jag osäker på om Maud Olofsson har den erfarenhet och kompetens som krävs som näringsminister. Jag är också osäker på Beatrice Ask som justitieminister.

Stig Malm, lokalpolitiker och debattör

- En sak som förvånar mig är hur moderatdominerad den nya regeringen blir. Det sitter moderater på alla tunga poster; statsministe, finansminister, justitieminister, utrikesminister och försvarsminister. Jag trodde inte de andra partierna skulle gå med på det.

Sen är jag förvånad att Carl Bildt tackade ja till att bli utrikesminister. Men jag är också förvånad att Fredrik Reindfeldt vågade utse honom. Han är en långt mer känd politiker än Reinfeldt, och det är oerhört generöst och modigt av Reinfeldt att ge honom den posten. Det gäler att Bildt inte har en lika hög svansföring som han brukar, utan att han tonar ner sin framtoning en aning. Annars kan det bli problem för Reinfeldt.

Läs också:

Anna Andersson, Karin Thurfjell