Nikola sjunger om sin saknad

NYHETER

Ett år före Millencolin-sångaren Nikola Sarcevics solodebut försvann hans bror Miodrag spårlöst.

På måndag släpps Nikolas andra platta, och saknaden är forfarande lika närvarande.

Foto: Namn: Nikola Sarcevic Ålder: 32 Familj: Fru och två barn, 2 och 4 år. Bor: I Göteborg ”sedan fotbolls-VM -98”. Resten av Millencolin är kvar i Örebro. Aktuell: Med andra soloplattan ”Roll roll and flee” som släpps 25/10. Och spelning på Sticky Fingers 28/10.

Den gripande låten ”Vila Rada” från solodebuten 2004 handlade om saknaden efter Nikolas storebror.

Ytterligare två och ett halvt år senare är det fortfarande omöjligt att lyssna exempelvis på skivans titellåt ”Roll roll and flee” utan att ana att det handlar om Miodrag.

– När jag skriver låtar har jag med mig vad som hänt min bror. Också i en stor del av den texten har jag haft honom i bakhuvudet, säger Nikola.

Soloprojektet startades som en ventil. Nikola ville prova musikaliska vägar som inte kändes möjliga med skatepunkbandet Millencolin. Men att ett soloprojekt ofta blir mer personligt håller han inte riktigt med om.

– Tittar man på de senaste Millencolinskivorna så är de flesta väldigt personliga. Jag tror inte att det är någon större skillnad. Men den första soloskivan var nog mer kärleksbaserad än skivorna med Millencolin …

Han tycker däremot att helheten blir mer personlig.

– Det är mina låtar rakt igenom och de är gjorda som jag vill ha dem. I Millencolin är det fyra personer med olika viljor som måste kompromissa.

Johanna Hillgren, PunktSE