Partiledarna markerar revir

NYHETER

Stockholm

En partiledare höll sommartal i förorten, den andra i havsbandet.

Politiska kommentatorer är eniga om att Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt markerade tillhörighet med val av plats och dag.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin talade i Botkyrka och statsminister Fredrik Reinfeldt i Vaxholm på lördagen. Det är två kommuner utanför Stockholm med olika profil. Den ena en invandrartät miljonprogramsbygd, den andra präglad av segelbåtar och miljonvillor. Valet av plats var viktig, enligt de politiska kommentatorer som TT talat med.

– Man försöker hitta en inramning för den målgrupp man har. Sahlin väljer en invandrartät förort och vill framstå som representant för arbetarpartiet. Reinfeldt riktar sig mot en strävsam medelklass, säger Sofia Nerbrand, chefredaktör för den liberala tidskriften Neo.

M i havsbandet

Hon får medhåll av socialdemokratiska Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider.

– Sahlin markerar det hon talat om så länge, det mångkulturella Sverige. Hon vill markera större närhet till storstadsgrupper. Högerledare verkar höra hemma i havsbandet. Bohman kom seglande och Bildt lade väl också till där någonstans. Reinfeldt talar till de egna kärnväljarna, säger Greider.

Sahlin kommenterade själv valet av plats.

– Det är här politiken behövs, det här är inte Vaxholm och inte Björkvik, sade hon och markerade därmed även mot sin företrädare Göran Perssons val av plats att hålla sina sommartal.

Öppning på säsongen

När det gäller sammanträffandet att talen hölls på samma dag går meningarna isär.

– Socialdemokraterna är bra på att lägga arrangemang på samma dagar som alliansen. Sahlin vill gå i polemik, säger Sofia Nerbrand.

Göran Greider ser det som naturligt att talen hålls nu, men tror att valet av dag är en slump.

– Sommartalen är ganska viktiga därför att de är en öppning på den politiska säsongen. Reinfeldt har varit osynlig och tillåtit olika konflikter att frodas inom alliansen. För Sahlin är det också viktigt. Under våren har hon seglat på att hon blev vald. Allvaret börjar nu.

Fredrik Reinfeldt menar att man försöker göra en affär av att han och Mona Sahlin talar på samma dag.

– Jag har gjort likadant för fjärde året i rad, sommartalat andra lördagen i augusti. Så andra får väl anpassa sig till det om de vill, sade han till TT innan sitt tal.

TT