Städrobot fall för Skatteverket

NYHETER

Får inte dras av i hushållet

Ett företag vill hyra ut massor med städrobotar när den nya lagen om avdrag för hushållsnära tjänster slår igenom. Men det blir inget avdrag för dem, enligt Skatteverket, skriver SVT:s Västerbottensnytt.

I kölvattnet av den nya lagen om avdrag för hushållsnära tjänster hoppas ett Lidköpingsföretag hyra ut massvis med städrobotar till de svenska hushållen. Men enligt Skatteverket går det inte att få avdrag för städrobotar.

Ifrågasätter

Företaget menar att den som hyr en städrobot, en maskin som automatiskt styrs genom rummet med hjälp av sensorer och rengör golvet, kan dra av 50 procent av kostnaden genom den nya lagen. Ett påstående som Skatteverket ifrågasätter, trots att företaget säger att de kommer att besöka kunden en gång i veckan för att sätta igång maskinen.

– Eftersom städroboten är en produkt har man inte möjlighet att få skattereduktion. Skattesubvention för hushållsnära tjänster får man för arbetskostnader, säger Anders Johnsson, informatör på Skattekontoret i Umeå.

Försäljningsargument

Skatteverket tror samtidigt att hänvisningen till avdragsrätten för hushållsnära tjänster kan vara ett effektivt försäljningsargument.

TT