"Inte ABBA, men en historisk återförening"

NYHETER

I kväll går Pridefestivalens traditionsenliga schlagerkväll av stapeln. Värd för evenemanget är Mark Levengood, lite av en veteran i schlagersammanhang.

Foto: Mark Levengood har varit värd för schlager förut, och ser Prides schlagerkväll som en konnässörernas kväll.

– Det kommer att bli musik, glamour och snusk i en salig blandning. Som det brukar, säger Mark Levengood och skrattar.

Schlagerkvällen är för många, jämte paraden på lördagen, höjdpunkten under festivalen. Något som Mark ser på med ödmjukhet.

– Jag är otroligt stolt över att få leda en kväll som den här. Det är ju lite av konnässörernas kväll, och publiken är bara där för att älska. Det brukar bli som en sån ”lovebombing” av artisterna som står på scen.

Artisterna är hemliga, men Mark kan bjuda på några snaskiga ledtrådar.

– En av artisterna debuterade redan 1950. Och jag får inte säga för mycket, men jag kan avslöja att det kommer att bli en historisk återförening. Det är inte ABBA, så mycket kan jag säga. Men en historisk återförening.

Schlagerveteranen Mark har tidigare hållit i Prides schlagerkväll och även hållit den svenska uttagningen till Eurovisionsschalgerfestivalen. Han vet vad en bra schlager är.

– De små på mitt barns dagis skulle bli upprörda om jag inte sa ”Cara Mia”. Men om jag får välja blir det Uno och Irmas låt ”God morgon”, det är en riktig schlager. Men min smak brukar inte representera den allmänna åsikten.

– En gång kom jag hem med en ny skiva som de blev besvikna över hemma. När någon säger ”Vet du vad jag hittade?” så förväntar man sig något kul, inte en skiva med den grekiska smörsångaren Demis Roussos. Men jag var nöjd.

Så hur mycket schlager är Mark Levengood?

– Jag är rätt mycket schlager. Men det är tråkigt att man genom att kallas schlagerbög förlorar sitt människovärde. Då blir jag irriterad.

Vad ser du fram emot under pride?

– Jag kommer att repa mycket så jag ska njuta av det lilla jag hinner med. Förr om åren har det funnits söta små pojkar i söta små shorts som suttit på en planka, och så har man fått kasta bollar på en måltavla så att de ramlar ner i vattnet. Det var otroligt roligt. Det är det glada vansinnet jag tycker om, sann homoglädje.

Läs mer