Militärer brann ihjäl i soldatlek

NYHETER

Soldaterna satte eld på sina kompisar genom att linda in deras händer i toalettpapper och tända på. Ett populärt skämt i det colombianska försvaret.

Ett återkommande skämt bland militärer i det colombianska försvaret är den så kallade "drakens lek". Det går ut på att pilla in toalettpapper mellan fingrarna på soldater som ligger och sover och sedan tända eld på pappret.

Men i lördags blev leken allvar när två soldater fick brännskador över hela kroppen. De fördes till ett sjukhus i staden Palmira, 30 mil sydväst om Bogota, men överlevde inte sina skador.

Gärningsmännen fick brännskador

Även de tre militärer som stod bakom skämtet fick brännskador när de utsatta männens sängar började brinna, uppger AP. De fem militärerna var vid tillfället för branden kvarhållna på basen och anklagade för att ha försökt desertera och för olämpligt uppförande.

- Det kommer att göras en brottsundersökning för att ta reda på exakt vad som inträffat, säger General Leonardo Gomez till Caracol Radio.

Skandalförföljt försvar

Förra året skakades det colombianska försvaret av en skandal då det uppdagades att 21 unga militärer blivit brända, slagna och utsatta för sexuella övergrepp.

Så sent som i förra veckan inleddes en undersökning mot en kapten som slagit underordnade i Bogota med en planka.

Daniel Boman