Oskyldig fängslad får 100 000 kronor

NYHETER

Var häktad för medhjälp till mord i 97 dagar

I 97 dagar satt en då 22-årig Landskronabo oskyldigt häktad för med hjälp till ett mord som skett i Örebro. Nu får 100 000 kronor i skadestånd.

Den 22 augusti 2005 mördades en 25-årig man i Lindesberg av två män efter vad som har beskrivits som en ren avrättning. I januari 2006 dömdes en 21-åring till 10 års fängelse för mord. Ytterligare en gärningsman misstänks för mordet men är på fri fot och internationellt efterlyst av polisen.

Körde bilen

Landskronabon, som i dag har fyllt 24 år, misstänktes till en början som delaktig i mordet eftersom han kört den bil som tog mördarna till mordplatsen. Han vittnade i mordrättegången och erkände att han kört bilen men utan att veta vad de två gärningsmännen tänkte göra. I mars förra året lade chefsåklagare Ulf Forsberg ner åtalet mot honom eftersom att det inte gick att bevisa att han gjort sig skyldig till något brott. Efter att Landskronabon släppts ur häktet i november 2005 och tills att misstankarna lades ner i mars året därpå hade han reseförbud och tvingades anmäla sig hos polisen i Landskrona en gång per dag.

Med hänsyn till den långa häktningen och efterföljande förbud beviljar Justitiekanslern mannen det höga skadeståndsbeloppet 100 000 kronor för sitt lidande.

Kajsa Sigvardsson (.se)