Hon fick en nyårsraket i ögat

NYHETER

17-åriga Josefine riskerar men för livet

Foto: Ronnie Smith/Kristianstadsbladet
Efter en vecka på sjukhus är Josefine Jönsson hemma i Rinkaby igen.

2006 slutade illa för Josefine Jönsson från Rinkaby.

Strax innan tolvslaget fick hon en nyårsraket i ögat.

– Jag tror att det var fel på raketen. Jag råkade få den i ögat. Om jag inte får tilbaka min syn till 100 procent får jag ha linser, men visst gör det ont, säger hon till Kristianstadsbladet.

Josefine och hade varit på fest tidigare under kvällen med två killkompisar. Vid 23-tiden hämtade en av pojkarnas föräldrar ungdomarna som firade in det nya året hemma hos dem.

Josefine gick in en stund medan pojkarna fyrade av raketer ute på tomten.

– Sedan gick jag ut och fick syn på en raket som saknade stubin och träpinne. Den såg inte ut som den skulle, så jag lade undan den i förpackningen, säger Josefine.

Allt blev svart

Men till slut var det bara den raketen kvar. En av pojkarna tog upp den men Josefine sade till honom att lägga ner den. Då lyste han med ett tändrör för att kontrollera den. När han höll raketen i handen small det plötsligt till och efter det blev allt svart för Josefine och det tjöt i ena örat.

Hon skadades i ögat och pojken som höll raketen fick brännskador i en handen. Den andra pojken klarade sig oskadd och kunde ringa efter ambulans.

Via telefon fick Josefines föräldrar beskedet om att Josefine fått en raket i ansiktet. Hennes chockade mamma Katarina Jönsson fick skjuts till ögonkliniken vid Universitetssjukhuset i Lund där Josefine fick vård. Josefine behövde inte opereras men fick morfin mot smärtorna.

Blir inte blind

Josefine fick komma hem till sin familj före trettondagsafton. Hennes skadade öga är svullet och hon ser suddigt, även om synen förbättrats för varje dag som gått.

– Läkarna sa att jag får avvakta en eller ett par månader för att se hur synen blir, men det är egentligen inget fel på mig. Jag ser och blir inte blind. Det är inget som stoppar upp mitt liv. Jag ska bara ta det lugnt tills jag börjar skolan, till Kristianstadsbladet.

Josefine Jönsson klandrar ingen för det som hände utan säger att det var en olyckshändelse.

Hennes föräldrar är kritiska till att raketer och smällare är alldeles för lätta att få tag i för barn och ungdomar.

Susanna Vidlund