Den varma hösten ger klirr i kassan

NYHETER

Kommunernas maskiner i stort sett oanvända

Ingen snö över jul och nyår, tvärtom rena vårvärmen. Trist för julstämningen men bonus i kassan för kommuner och myndigheter.

Plogen har fått vila. Hittills är det bara saltmaskinen som behövts användas. Ivan Kallus är produktionsledare på Vägverket.

I de skånska kommunerna står snöröjningsmaskinerna mer eller mindre oanvända i vinter. Tack vare det varma vädret tjänar myndigheter och kommuner miljoner.

– Vi hade räknat med en kostnad på runt en miljon kronor, men vi har knappt använt en tiondel, säger Per Carlsson, sektionschef på gatukontoret Helsingborg.

– Vi är väldigt glada för det eftersom vi i början av året gjorde slut på de mesta av årets pengar eftersom vintern då var väldigt besvärlig.

Bara en utryckning

Situationen ser likadan ut i de flesta kommuner i Sydsverige. I Malmö har snö-jouren på gatukontoret bara behövt rycka ut en gång sedan första november – vinterns utryckningar är det lägsta på över tio år.

Vägverket har ansvar för de statliga vägarna i Skåne och för motorvägarna i Malmö och mellan oktober och mars brukar de åka ut på mellan 60 och 100 utryckningar – i år är antalet hittills bara fem.

– Vi har ju fasta kostnader för dygnetrunt-beredskap, men självklart har myndigheten tjänat en massa pengar på värmen, säger Ivan Kallus, produktionsledare på Vägverket.

Kajsa Sigvardsson (.se)