Göteborg mindes

NYHETER

Åtta år sedan 63 dog på diskoteket

1 av 2 | Foto: I går hedrades minnet av de 63 ungdomar som omkom i brandkatastrofen. Minneslokalen på Herkulesgatan står öppen även i dag.

Åtta år har gått sedan 63 ungdomar miste livet i Brandkatastrofen på Hisingen. I går hedrades deras minne.

I minneslokalen på Herkulesgatan finns fotografier på de 63 ungdomar som omkom i branden natten till de 30 oktober 1998. För de som älskade dem, som kände dem, finns så många minnen.

– Varje år känns det som att det var i går, säger Parash Lama som miste sin lillebror i branden och som nu är vice ordförande i anhörigföreningen BOA.

Shirin Shaker, Sara Kader och Alexandra Shakarchi kom till lokalen för att minnas Shirins systrar Meriam och Jasmin som båda dog i branden.

– Det är viktigt att folk inte glömmer. De två första åren var det mycket folk här. Nu är det inte lika många, men var och en sörjer på sitt sätt, säger Shirin.

”Politikerna börjar glömmma”

Under minnesstunden utanför hölls ett inledande tal där samhället uppmanades att inte glömma.

– Efter åtta år har politikerna börjat glömma katastrofen. Det satsas inte tillräckligt på att ge ungdomar utrymmen där de kan träffas, festa och vara trygga så att det inte behöver hända igen, säger Karim Naghizadeh, lärare på Angeredsgymnasiet där 15 av de omkomna ungdomarna var elever.

Fyra unga dömdes

Vid midnatt 29 oktober 1998 kom larm om en brand i festlokalen där ett ungdomsdisco pågick.

63 ungdomar omkom och många skadades svårt i branden.

Karolina Vikingsson