Nyheter

Lät polare köra upp

NYHETER

Bluffen avslöjad av instruktören

Ett par tre gånger om året åker någon fast för att försöka köra upp åt någon annan, enligt Thomas Eliasson vid Vägverket. (Bilden är arrangerad.)
Ett par tre gånger om året åker någon fast för att försöka köra upp åt någon annan, enligt Thomas Eliasson vid Vägverket. (Bilden är arrangerad.)

Att klara en uppkörning kan te sig närmast omöjligt för vissa. Därför väljer en del att överlåta det momentet till andra. Varje år avslöjas en handfull bedragare i Malmö.

– Hur många som lyckas med bluffen vet vi inte, säger Thomas Eliasson, kontorschef vid Vägverket i Malmö.

Nyligen uppdagades ett försök i Trelleborg när en 35-åring från Malmö skulle köra upp. Mannen, som presenterade sig för trafikinstruktören, var någon helt annan.

Händer några gånger om året

– Instruktören tyckte att det fanns saker som inte stämde överens, säger Thomas Eliasson. Han tillkallade sin kollega och tillsammans var de rätt övertygade om att det inte var rätt person.

Hur många som åker fast för att köra upp för någon annans räkning är oklart. På Vägverket säger man att det är så ovanligt att det inte ens finns någon statistik över det. Thomas Eliasson upplever att det händer i Malmö ett par tre gånger om året.

Mannen var för olik

– Vi har blivit klara över att det finns dem som är beredda att betala för att få någon att skaffa körkort, säger Thomas Eliasson.

I fallet med 35-åringen i Trelleborg väntar förmodligen inte ens åtal för brottet. Anledningen: Mannen som dök upp var så olik den han skulle hjälpa att det inte fanns någon risk för förväxling.

– Det resonemanget gör mig lite bekymrad, säger Thomas Eliasson.

35-åringen får en ny chans

Någon möjlighet för Vägverket att stoppa den fuskande 35-åringen från att köra upp framöver finns inte.

– Nej, vi kan inte vägra någon från att köra upp. Men nästa gång kommer vi kolla honom extra noga.

Så ska de stoppas

Daniel Persson

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter