Pionjär i polisen

NYHETER

Annelie Olsson är skolad för den mansdominerade piketstyrkan

100 procent killar – polisens piketstyrka är en mansdominerad värld. Men kanske inte så länge till.

– Jag blev inte polis för att sitta inne på ett kontor, säger Annelie Olsson, 33, som gått Skånepolisens piketutbildning för kvinnor.

Foto: Kajsa Sigvardsson Annelie Olsson var en av tio kvinnor som deltog i utbildningen. Hon tycker det var det roligaste hon gjort inom polisen.

För hårt och för tungt och inget för kvinnor. Fördomarna mot tjejer i piketpolisen är stora inom polisen. Därför genomförde Skånepolisen förra hösten en två veckors utbildning för kvinnliga piketaspiranter för att inspirera fler tjejer att söka till styrkan.

Kursen utvärderades också i en psykologiuppsats vid Lunds universitet.

Med beröm godkänt

Och resultatet, som nyligen presenterats för pikenhetens ledning, var lysande – tjejerna klarade arbetsuppgifterna med beröm godkänt.

– På många områden är polisen mansdominerad och vi tycker det är viktigt att visa att tjejer lika väl som killar kan söka tjänsterna, säger Peter Narbe, biträdande piketchef i Malmö.

Stora krav på styrka

Men det finns hinder på vägen för de kvinnor som drömmer om piketstyrkan. Förutom de fysiska utmaningarna – piketen ställer stora krav på styrka – så ligger den interna poliskulturen ofta kvinnorna till last.

– Har man de fysiska förutsättningarna tycker jag inte det borde spela någon roll om man är man eller kvinna, säger Annelie Olsson.

– Jag gillar att jobba i uniform och vara där det händer, säger hon.

De ska klara farliga lägen

Kajsa Sigvardsson