Tafsa - och du får en elstöt

NYHETER

Jackan som håller närgångna borta

1 av 4 | Foto: Avstötande jacka håller närgångna borta.

LOS ANGELES. Nu kan du straffa jobbigt beteende – med ett knapptryck.

De fallande priserna på mikrochips har skapat en ny industri.

I skottgluggen står högljudda mobilpratare, dåliga bilförare, skällande hundar och personer som tafsar.

Många av prylarna går redan att köpa. Andra släpps inom kort.

Ett företag i Tennessee säljer en apparat för 350 kronor som tystar skällande hundar med en högfrekvent ljudsignal som vi människor inte hör.

Obscena gester

Från England exporteras en genomskinlig skärm som passar i bilens bakruta och blinkar ett av fem budskap till aggressiva fordonsförare – till exempel ”Ta det lugnt” och ”Idiot”. Nu kommer också en uppgraderad version - med obscena handrörelser.

– Det har blivit lättare för folk att inse att teknologi är något de kan använda för att lösa alla sina sociala problem, säger medieanalytikern Christopher Csikszentmihalyi i Wall Street Journal.

Inspelade ursäkter

Xcuse box kom till när uppfinnaren och spelaren Michael Donine i Temacula i Kalifornien inte ville att hans fru skulle kunna höra att han satt på ett kasino när hon ringde hans mobil.

Den nyckelringsstora apparaten spelar tio enminutslånga ”ursäkter” såsom åskväder, polissirener, flygplatsutrop och en sekreterarröst som säger: ”Ursäkta mig, men du har ett viktigt samtal på andra linjen.”

En av de mest populära prylarna är TV-B-Gone, en liten apparat som stänger av högljudda tv-apparater på allmänna platser. En liknande pryl som kan bryta mobilsamtal finns också.

Hårdast i vågen torde ändå No-contact-jackan vara. Den har tagits fram för kvinnor som utsätts för tafsare på folktäta platser, såsom tunnelbanevagnar och bussar.

Varje gång någon rör vid jackan ger den ifrån sig en elstöt.