Larsson kung i ny Kalmar-smäll

NYHETER

5–0 blev hemmalagets segersiffror

Helsingborg tog en gruvlig revansch mot Kalmar för förlusten i allsvenskan i våras.

5–0 blev hemmalagets segersiffror – och det var Kalmars andra raka katastrofförlust.

Smålänningarna har noterat 0–10 på två matcher och förvandlats från en guldkandidat till ett mittenlag.

– Det behövs inget snille för att inse att vi har stora försvarsproblem, sade Kalmars tränare Nanne Bergstrand efter smällen på Olympia.

Henrik Larsson, 35, var Helsingborgs stora spelare – igen. Han svarade för två mål och låg bakom de tre övriga. Han hade stor show inför drygt 11000 åskådare i solskenet och var på ett magiskt spelhumör. Det är ingen djärv gissning att en viss sir Alex Ferguson gärna sett Larsson i sitt Manchester United just nu, men fler utlandsäventyr är ju inte aktuella.

Larsson bakom allt

Kalmar började annars bra och såg ut att vara taggat efter storförlusten senast. Men Helsingborg fick en makalös utdelning på sina chanser och spelade också riktigt, riktigt bra anfört av lagkapten Henrik Larsson.

På 19 minuter gick Helsingborg från 0–0 till 4–0 i en kavalkad av chanser och mål. Henrik Larsson var arkitekt bakom alla målen. Han passade till två, sköt ett skott vars retur Andreas Dahl fick in – och satte själv en straff.

– Vi spelade makalöst bra under en halvtimme och att vi kunde göra fyra mål var fantastiskt skönt. Sedan blev det förstås avslaget i andra halvlek, det är lätt hänt när man leder med 4–0, sade Helsingborgs tränare Stuart Baxter.

Intressant höst

I höstas klättrade Helsingborg snabbt på hösten och det kan bli något liknande i år. För Kalmars del ser det mycket tungt ut och det blir några tuffa dagar efter det nya 0–5-nederlaget.

Den andra halvleken blev avslagen. Henrik Larsson fick sista ordet när han gjorde 5–0 bakom en övergiven Petter Wastå i Kalmars mål. Om anfallsveteranen fortsätter att sprudla av spelglädje kan hösten bli mycket intressant.

Helsingborg kan blicka uppåt i tabellen efter två raka segrar med totalt 8–0. Närmast väntar Elfsborg borta på lördag.

Måste täppa till

Helsingborg och Kalmar bytte plats i serien och ser ut att gå åt olika håll i serien. För Kalmar handlar det nu om att täta till läckorna bakåt, som är enorma just nu. Det var tänkt att den småländska givmildheten skulle stoppas redan mot Helsingborg. Det gick inte alls. Och nästa match är långt ifrån enkel – Djurgården på bortaplan.

TT