”Vi vet vem mördaren är”

NYHETER

Intervju med Petros Garibjan, förundersökningsledare i fallet Politkovskaja

Ett år har gått sedan journalisten Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem i Moskva.

I dag vet utredarna vem som höll i pistolen och vilka som ledde mördaren på rätt spår.

Det säger förundersökningsledaren Petros Garibjan i en exklusiv intervju med tidningen Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov. Här publicerar vi ett utdrag ur intervjun.

Novaja Gazeta:

Från allra första början – den 7 oktober 2006 – har många varit skeptiska och sagt att mordet på Anna Politkovskaja aldrig kommer att få en lösning. Menar ni att fallet trots allt kommer att klaras upp?

– Det är redan uppklarat. Men det är en annan sak att reda ut hela kedjan: från beställare till verkställare och att skaffa bevis som håller i rätten. Jag vill understryka att själva sakutredningen inleddes nyligen, den 15 augusti, i samband med de första gripandena. Och nu i september har vi gått vidare med häktningsförhandlingen, fått klartecken från domstolarna och fortsatt med att systematiskt förhöra de gripna. Dessförinnan har vi arbetat helt och hållet operativt med spaningsarbete och följt upp alla spår, till och med varenda tänkbart sidospår. Nu är vi på rätt väg och att gå för snabbt fram är det sista vi ska göra nu. Det får ta den tid det tar, annars skulle det kunna innebära att det enorma arbete vi har gjort hittills kan gå till spillo.

Det finns de som förespråkar att fallet borde delas upp i delar. Att de som utförde mordet ska ställas inför rätta först och att allt som har med beställarna att göra ska betraktas som ett separat fall, detta för att utredningen ska få ta sin tid. Skulle det vara en möjlighet?

– Det är svårt att säga i det här skedet. Just nu försöker vi, både ledningen och vårt team, att sätta samtliga på de anklagades bänk. Självfallet med undantag för dem som vi inte hinner anhålla i tid för rättegången. Brottsbalken begränsar hur lång tid förundersökningen får pågå, men än så länge finns det tid. Vi hinner.

Hur många har ni anhållit och hur många är åtalade?

– Elva personer är åtalade, tio är anhållna. Men det kan bli fler. I synnerhet som inte alla för tillfället kan åtalas just för för mordet på Politkovskaja. De har begått andra brott som har gjort att de hamnat i fängelse. Vi kommer att följa upp dessa personer noga också i det här fallet.

Så om jag har förstått saken rätt är det alltså säkert att de personer som misstänks ha utfört och organiserat mordet är anhållna?

– Det är säkert i fråga om de som direkt utförde mordet. Och om ni menar de som koordinerade hela den brottsliga kedjan fram till utförandet och själva verkställandet av mordet så är svaret också ja. Men det är ännu för tidigt att säga om vi hittat den som ligger bakom mordet.

Och de andra länkarna som leder till beställaren har ni hittat dem?

– Vi har något att gå på. Just nu koncentrerar vi oss på mellanhänderna. När det gäller beställarna kan man säga att vi har gjort intressanta antaganden. Det är allt jag kan säga för tillfället. Det är en komplicerad sak att fastställa beställaren i ett sådant här fall och det kan skada fallet att ge ut information. Allt är mycket noga uträknat vid ett beställningsmord och beställaren har som regel inte direktkontakt med mördarna. Det är en professionellt organiserad kedja som består av många led och man kommer ingen vart förrän man lokaliserat varje länk.

Och mördaren?

– Mördaren är ännu inte åtalad, men vi vet vem han är.

Hur många teorier återstår i dag?

– Vi har avverkat fyra teorier och kan med gott samvete säga att personer vi tidigare misstänkte inte är inblandade.

Och de två teorier som återstår? (från början utgick utredningen från sex möjliga mordteorier, reds. anm.)

– Som det är nu kan man sammanföra dem till en enda: ett mord som har att göra med Politkovskajas yrkesverksamhet och ett mord med politiska motiv. Rent subjektivt finns det ingen anledning att betrakta dessa båda teorier var och en för sig, jag anser till och med att det är omöjligt. Talar man om Annas journalistiska gärning hamnar man i politiken och talar man om ett politiskt mord är det omöjligt att inte ta hänsyn till hennes journalistiska arbete. För Anna var en journalist som behandlade brännande politiska teman.

Sergej Sokolov, chefredaktör för Novaja Gazeta. Översättning: Lina Björkegren

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland