Studenter får rabatt på tuben

Terminskortet blir 35 procent billigare i höst

Grattis alla studenter!

Från och med i höst får ni rabatt på kollektivtrafiken.

– Vi har jobbat intensivt med det här i flera år, så det känns jättebra, det är jätteroligt, säger Frej Naimi-Akbar, vice ordförande vid SSCO, till aftonbladet.se.

Terminskortet blir 35 procent billigare till hösten. Därmed får Stockholms studenter 2000 kronor mer att leva för varje läsår.

Studentrabatt på kollektivtrafiken är något SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation, har jobbat länge för.

– Det är jätteroligt, säger Frej Naimi-Akbar till aftonbladet.se.

– Man kan alltid tycka saker om utformningen, men huvudsakligen är vi bara jätteglada över att det äntligen blir en rabatt. För en student är 2000 kronor jättemycket pengar.

”Viktigt steg”

Bakom beslutet ligger landstingets alliansmajoritet som nu infriar sitt vallöfte om billigare kollektivtrafik för Stockholms studenter.

– Det är ett viktigt steg för att göra Stockholm mer attraktivt som studentstad och locka fler resenärer till kollektivtrafiken, säger trafiklandstingsrådet, Christer G Wennerholm (m) ordförande i SL till SvD.se.

Oppositionen är inte emot beslutet men hade hellre sett en sänkning som gynnade fler än bara studenter.

– Under vår mandatperiod föredrog vi ett rättvisare system för alla med enhetstaxa. Men det är klart att det här är glädjande för studenterna, säger Lars Dahlberg (s), landstingsråd och 2:e vice ordförande i SL:s styrelse till tidningen.

Rabatten beräknas kosta drygt 30 miljoner kronor. Pengarna tas från de extra 750 miljoner som landstingsfullmäktige tidigare beslutat om.

Fakta: De nya priserna

Emma Löfgren

Publisert: