Hård kritik mot polisen efter SD-angrepp

NYHETER

Björn Söder: De verkar inte bry sig överhuvud taget

På förmiddagen efter attacken mot Sverigedemokraternas möte i Medborgarhuset i Eslöv hade ännu ingen gripits för dådet. Vänsterkrafter hotar med flera angrepp, samtidigt som kritiken är stark mot polisens svaga insats i Eslöv.

– Polisen verkade överhuvud taget inte bry sig, säger Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, som på måndagen hade rejält ont i armen efter att ha fått den i kläm i en dörr under tumultet.

– Vi försökte stänga om oss i lokalen och när angriparna såg att jag hade armen utanför var det någon som riktade en hoppspark mot dörren så att jag klämde mig, berättar han.

Söder får medhåll i sin kritik mot polisen av Bo Broman, krögare på Medborgarhuset som ägs av kommunen.

– En halvtimme efter fanns 20 poliser på plats. Men då var det så dags, säger han.

Tre stora fönster och en dörr slogs sönder på Medborgarhuset, som är byggnadsminnesförklarat. Dessutom skadades ett par bilar utanför.

Per Stihl, närpolischef i Ringsjöbygden, berättar att händelsen än så länge är rubricerad som skadegörelse. Ett par av de omkring 40 maskerade deltagarna uppges vara identifierade.

Från början planerades Sverigedemokraternas utbildningsmöte för nya fullmäktigeledamöter till Höör. Men enligt Björn Söder fick man redan i början av förra veckan kännedom om hot mot mötet och flyttade det därför i hemlighet till Eslöv. Polisen informerades.

Både aktivister och polis var på söndagen först på plats i Höör, men när aktivisterna sedan tog tåget mot Eslöv begärdes ingen extra polisförstärkning till Medborgarhuset.

– Vår utgångspunkt var att de inte visste var mötet skulle hållas, säger Per Stihl.

På en av vänsterrörelsens hemsidor hävdar en anonym deltagare i attacken att aktionen inte var planerad, utan provocerades fram av SD. Personen tillägger att kampanjen mot SD och dess ledamöter ska trappas upp de närmaste månaderna.

Björn Söder tror att det handlar om att skrämma partiets sympatisörer från att åta sig politiska uppdrag. Han ser det som ett angrepp mot demokratin och efterlyser reaktioner från övriga partier.

TT