Hotet mörkades

NYHETER

”Forsmark kunde ha blivit ett nytt Tjernobyl”

Foto: NOTAN: 15 MILJONER OM DAGEN Före detta Vattenfallchefen Lars-Olov Höglund utanför kärnkraftverket i Forsmark. Efter det stora haveriet den 25 juli i år ligger en reaktor fortfarande nere, vilket kostar konsumenterna 15 miljoner kronor om dagen. Men mer allvarligt är att Forsmark tiger om hur allvarliga haverierna i år varit. ”Det kunde ha blivit ett nytt Tjernobyl”, säger Höglund.

FORSMARK

Gång på gång mörkar kärnkraftverket Forsmark haverierna i sina reaktorer.

Aftonbladet kan avslöja att Statens kärnkraftsinspektion deltar i mörkläggningen.

–De har satt i system att hålla tyst om fel som kunde ha slutat i ett nytt Tjernobyl, säger förre Vattenfallchefen Lars-Olov Höglund.

Foto: HÄRDSMÄLTA Olyckan på kärnkraftverket i Tjernobyl inträffade den 24 april 1986. Ännu i dag, mer än 20 år senare, är reaktorn en läckande katastrof och hur många som har dött i katastrofens efterdyningar är svårt att uppskatta.

Efter det stora haveriet den 25 juli i år ligger en reaktor på Vattenfalls kärnkraftverk Forsmark fortfarande nere.

Det kostar elkonsumenterna 15 miljoner kronor per dag i uteblivna produktionsintäkter.

På tre månader har kärnkraftverket haft tre allvarliga nödstopp i reaktorerna – men allmänheten och myndigheter har i flera fall inte informerats förrän efter flera dagar.

Slog ut generatorer

Det första, och allvarligaste, stoppet kom den 25 juli i år när ett elfel slog ut två av fyra nödgeneratorer.

–Det kunde ha slutat i ett nytt Tjernobyl. Det här var för nära härdsmälta, så nära får man aldrig vara. Bara slumpmässiga faktorer gjorde att inte alla fyra slogs ut, säger kärnkraftsexperten Lars Olov-Höglund, tidigare konstruktionschef på Vattenfall som bland annat varit med och konstruerat Forsmark.

”Inget allvarligt”

SKI, Statens Kärnkraftsinspektion, konstaterade att felet var en kategori 1-incident – den allvarligast möjliga. Men till Aftonbladet sa Forsmarks informationsavdelning:

–Det är inget allvarligt.

Samtidigt har Forsmark – efter en kritisk artikel i Upsala Nya Tidning – försökt tysta Lars-Olov Höglund genom att juristen Sven Ordéus spridit lögner till media om hans yrkesbakgrund.

Godkänner infon

Och även Statens kärnkraftsinspektion – som är tillsynsmyndighet och ska granska kärnkraftverken åt allmänheten – har ett finger med i mörkläggningsspelet.

De godkänner all den bristfälliga information som lämnar, eller inte lämnar, Forsmark.

–Ja, alltså när vi lägger ut pressmeddelanden samarbetar vi med Vattenfalls presstjänst i Vällingby, våra tekniker och SKI, säger Peter Jansson, ställföreträdande informationschef på Forsmark.

”Inte skötts bra”

Forsmark väljer nu att erkänna att de medvetet mörklägger allvarliga händelser på verket.

–Vi måste nå ut till allmänheten på ett sätt som inte är skrämmande. Som jag ser det är det viktigt att inte gå ut och skrämmas.

En anställd på Forsmark säger:

–Informationen utåt har inte skötts bra. Den har varit för tekniskt komplicerad och man har försökt tona ned det som hänt, förmodligen av rädsla för att Forsmark ska få för mycket negativ publicitet.

Reaktor 1 stoppades efter kortslutning

Så har Forsmark mörkat

Kärnkraftverket Forsmarks haverier kostar elkonsumenterna miljarder. En reaktor ligger fortfarande nere – men Forsmark fortsätter att mörka sanningen om de ständiga nödstoppen. De tystar kritiker och tonar ned allvarliga olyckor – för att ”inte skrämmas”. Aftonbladet har granskat mörkläggningen.

Claes Petersson