Flög rakt in i hyreshus

NYHETER

En död och två skadade när privatplan plan kraschade i Kanada

1 av 3 | Foto: FLÖG RAKT IN I LÄGENHETEN. Brandmän fick klippa upp vraket för att få ut pilotens kropp. Större delen av planet hamnade inne i huset.

Piloten fick problem en kort stund efter starten.

Han försökte nödlanda men brakade rakt in i ett hyreshus mitt i förorten Richmond utanför Vancouver.

– Jag såg att han inte skulle klara det. Han flög alldeles för snabbt, säger en skakad granne.

Två personer bodde i lägenheten på femte våningen i hyreshuset i Rosario Gardens när det tvåmotoriga propellerplanet plötsligt brakade rakt in, mitt i rusningstiden på fredag eftermiddag lokal tid.

Den våldsamma smällen rev upp ett stort hål i fasaden på 15-våningshuset och vrakdelar regnade ner på marken. Minst två lägenheter träffades och totalförstördes – och delar av flygplanskroppen hamnade inne i lägenheten. Resten regnade ner rakt utanför porten.

Piloten omkom sannolikt omedelbart, rapporterar nyhetsbyrån Canadian Press.

”Enorm smäll”

– Jag hörde en enorm smäll och fick mitt livs chock. Jag trodde först att en bil kört in på promenadvägen och kraschat rakt på huset, säger läkaren Jas Bophan, som har mottagning i bottenvåningen.

Han var en av många som rusade ut och inte trodde sina ögon.

– När jag tittade upp såg jag ett gapande hål i huset, och en kvinna som förtvivlat skrek på hjälp. Hon stod precis vid kanten och tittade ner där fönstret hade varit och var väldigt upprörd. Sedan rasade en bit aluminium ner.

Flög konstigt

Andra vittnen såg planet innan olyckan och berättar att det flög konstigt.

Brandkåren evakuerade hela fastigheten, plus flera hus intill. Grannar berättade att man kände lukten av bensin. Men vraket började aldrig brinna.

– Jag såg att det skulle krascha. Det syntes att piloten hade problem. Han flög alldeles för fort och gjorde en väldigt konstig sväng strax innan, säger 28-åriga Chrystal Manson till nyhetsbyrån The Canadian Press.

Hon satt i bilen med maken och parets barn när de såg planet och kommenterade att det såg underligt ut. Sedan hörde de en kraftig krasch.

Tvåmotorigt plan

– Vi visste att något skulle hända. Vi tyckte det var konstigt att det flög omkring över centrala Richmond, säger hon.

Enligt räddningstjänsten fördes två personer som bodde i huset till sjukhus. En av dem vårdas nu för allvarliga skador.

Dessutom behandlades flera personer för chock och mindre skador direkt på olycksplatsen.

Planet var en tvåmotorig Piper Seneca som lyft från internationella flygplatsen i Vancouver strax innan. Piloten var på väg till en mindre flygplats i Pit Meadows i Fraser Valley öster om Vancouver när det störtade.

Mycket tyder allt på att piloten fick någon form av problem strax efter starten och vittnen säger att det gav konstiga ljud ifrån sig strax innan kraschen.

Det finns inga misstankar om terrordåd.