Friande dom överklagas

NYHETER

Åklagaren tycker tingsrätten gjort felbedömning i bröllopsmordet

Åklagaren i den så kallade bröllopsmordet överklagar tingsrättens dom.

Han hänvisar till ett utslag i Högsta domstolen som säger att det inte kan kallas nödvärn när två eller flera personer kommit överens om att göra upp.

– Hugger man avsiktligen i huvud- eller axelhöjd mot en person – oavsett det direkta syftet med handlingen – så måste man inse att det finns en mycket hög risk för att personen kan komma att träffas, skadas och dö av hugget. Det måste också 28-åringen ha insett, menar åklagaren i ett pressmeddelande.

Det dödande knivhugget på en 19-årig man i Västerås i juli i år får alltså en fortsättning. 19-åringen har gift sig samma dag som han senare dödades med ett knivhugg av en 28-årig man. Detta blev slutet på en långvarig dispyt mellan 19-åringen och hans flickvän å ena sidan och den 28-åriga mannen å andra sidan.

Tingsrätten friade 28-åringen för knivskärningen och hänvisade till nödvärn. Men åklagaren menar att tingsrätten gjort en felbedömning. Åklagaren vill att 28-åringen ska dömas för mord i första hand, i andra hand för grov misshandel och vållande till annans död.

Ålagaren hävdar att det inte var en nödvärnssituation utan istället var en uppgörelsesituation och han menar också att tingsrätten kommit fram till fel slutsats när det gäller uppsåtet att döda.