Den dödade mitt i byn

NYHETER

Björnen grävde ner älgjägaren utanför stugan

1 av 3 | Foto: Här hittades jägaren Tord Olofsson står utanför stugan där vännen Arnulf Ranung dödades av björnen. Hur det hela gått till vet ingen men attacken måste ha skett snabbt. Annars hade Ranung hunnit fly in i stugan som ligger inne i själva Valsjöbyn.

VALSJÖBYN. Arnulf Ranung låg död bara tio meter från stugan, mitt i Valsjöbyn.

Ihjälslagen av en björn.

–?Jag kan fortfarande inte förstå att det är sant, säger vännen Tord Olofsson som hittade kroppen.

Det är fortfarande blod på marken. Det röda spåret visar att björnen släpade in Arnulf Ranung, 61, bland träden och täckte över kroppen med jord och mossa.

–?Det är så björnar gör med sina byten. Antagligen tänkte den komma tillbaka för att äta senare, säger viltspanaren Lars Svanberg.

Oktoberjakten

Arnulf Ranung hade åkt till stugan i Valsjöbyn i förrgår för att delta i årets oktoberjakt på älg. I går skulle jaktlaget träffas på morgonen hemma hos jaktledaren Tord Olofsson.

–?Vi samlades vid sju på morgonen. Men han dök inte upp. Så jag skickade en gubbe för att väcka honom. Han kom tillbaka och sa att Arnulf saknades men att hans hund låg död utanför stugan, säger Tord Olofsson.

När Tord Olofsson kom till stugan lyste lamporna, bordet var dukat och radion stod på.

Han hittade sin kamrat död bara tio meter från huset. Vid en första anblick var det svårt att avgöra vad som hänt.

Rivmärken

–?Han hade djupa revor över kroppen. Nästan som om någon skurit honom med en stor kniv, säger Tord Olofsson.

Orden stockar sig i halsen på honom när han berättar.

–?Tröjan låg kastad bredvid. Tydligen kan björnar göra så, säger han.

Tord Olofsson tror att Arnulf Ranung haft sin hund bunden utanför huset och att den börjat skälla när björnen kom i närheten.

–?När sedan Arnulf gick ut för att se vad som stod på var björnen redan där. Antagligen gick det mycket fort, annars hade han kunnat fly in i huset, säger han.

Arnulf Ranungs älgstudsare hängde kvar på väggen inne i stugan. Enligt Tord Olofsson hände olyckan antagligen någon gång under kvällen eller tidiga natten.

Gott om spår

Polisens tekniker undersökte i går platsen. Vakthavande befäl har beslutat att björnen ska skjutas. Den jakten leds av viltspanare Lars Svanberg som redan i går kväll genomsökte området kring platsen med hjälp av hund.

–?Hunden visar att det finns gott om björnspår. Vi hoppas hitta björnen någon gång under dagen i morgon, sa han sent i går kväll.

Hur vet ni att ni skjuter rätt björn?

–?Får vi syn på en björn i de här krokarna så skjuter vi den. Sedan får vi efterhand ta reda på om det var samma björn eller om vi måste ut igen.

Drevs av hunger

Det är ytterst ovanligt att björnar attackerar människor utan att vara provocerade. Jaktledare Tord Olofsson tror att det kan vara hunger som drivit björnen.

–?Det är ett mycket dåligt bärår. I de här trakterna finns det inga bär alls. Men det är antagligen något fel i huvudet på en björn som agerar på det här sättet mitt inne i bebyggelsen, säger han.