”Människokött smakar som fläsk”

avDavid Nannini Nilsson

NYHETER

Tyske kannibalen i första tv-intervjun någonsin

1 av 2 | Foto: Getty Images
Armin Meiwes i rättssalen.

Armin Meiwes styckade och åt upp en 42-årig dataingenjör.

Nu berättar han om brottet i sin första tv-intervju någonsin.

– Köttet smakar som fläsk, men lite bittrare, säger Armin Meiwes.

Intervjun sändes i den tyska tv-kanalen RTL i måndags kväll. Där berättade Armin Meiwes, 46, om när han åt upp en 42-årig datatekniker som han träffat på internet.

– Första tuggan var förstås speciell, en obeskrivlig känsla till en början, eftersom jag hade längtat i 30 år, berättade Armin Meiwes för sin intervjuare Günter Stampf, som skrivit en bok om den tyske kannibalen.

Åt könsorgan

Det makabra brottet uppdagades i december 2002. Armin Meiwes hade annonserat efter ”män som ville slaktas” på chattrum på internet och fått kontakt med dataingenjören Bernd Brandes, 42.

I mars 2001 träffas de i Armin Meiwes villa i den tyska delstaten Hessen. Efter att Bernd Brandes ätit 20 lugnande tabletter och druckit en flaska sprit skär Armin Meiwes av Bernd Brandes könsorgan och tillsammans äter de upp det. När Brandes kollapsar på grund av blodbrist tio timmar senare skär Meiwes halsen av honom och styckar honom.

Armin Meiwes äter sedan totalt cirka 20 kilo kött från den slaktade dataingenjören. Han spelar in allting med videokamera till en fyra timmar lång film. När fallet uppdagas leder det till rubriker världen över.

– Ja, folk som inte kan tänka sig in i det här finner det monstruöst. Men i princip är jag en helt normal människa, sa Armin Meiwes i tv-intervjun, som spelats in på fängelset i Kassel där Meiwes just nu avtjänar ett livstidsstraff.

”Som fläsk”

Sedan berättade Meiwes hur han tillagade köttet.

– Jag sauterade köttet från Bernd, tillsammans med salt, peppar, vitlök och muskotnöt. Till det hade jag potatiskroketter, brysselkål och grönpepparsås, sa Meiwes.

Han berättade sedan att han fryste in portioner av köttet och åt det i omgångar under månderna efter mordet.

– Första tuggan var förstås speciell, en obeskrivlig känsla till en början, eftersom jag hade längtat i 30 år – att den här inre förbindelsen skulle göras perfekt genom hans kött, sa Meiwes.

– Köttet smakar som fläsk, men lite bittrare, starkare. Det smakar ganska gott, sa Meiwes.

I tv-intervjun berättade ”Rotenburg-kannibalen” också att han var särskilt förtjust i sagan om Hans och Greta när han var barn.

– Avsnittet när Hans ska bli uppäten var intressant. Du skulle aldrig kunna tänka dig hur många Hans det finns som cirkulerar på internet, sa Armin Meiwes.

10 000 kannibaler i Tyskland

Armin Meiwes avtjänar just nu ett livstidsstraff för mord men kan benådas efter 15 år i fängelse. En rättspsykiatrisk undersökning som genomfördes före rättegångarna mot Meiwes visade att han inte led av en allvarlig psykisk störning men att han har en ”svårt störd själ”, skriver Der Spiegel.

– Jag vill gå i terapi, jag vet att jag behöver det, och jag hoppas att det kan bli av någon gång, sa Meiwes i tv-intervjun.

Under rättegångarna 2004 och 2006 berättade Armin Meiwes att han alltid velat ha en lillebror – ”någon som skulle vara en del av mig” – och att han blivit intresserad av kannibalism som ett sätt att förverkliga sin dröm. Meiwes sa också att han på internet varit i kontakt med cirka 400 män som var intresserade av kannibalism.

Enligt en uppskattning som den tyska polisen gjort finns det 10 000 personer i Tyskland som delar Meiwes fascination för kannibalism och som antingen vill äta människokött eller bli uppätna, skriver Der Spiegel.

Tidigare:

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Tyskland