Behandlas som slavar

NYHETER

McDonald’s städare tvingades jobba varenda natt – året runt

1 av 2 | Foto: ”SLAVARBETE” Städarna på flera svenska hamburgerkedjor fick 30–40 kronor i timmen för sitt arbete – varje natt, året runt. Det blir cirka 5 000 kronor i månaden. ”När jag bad om högre lön fick jag sluta”, säger Johnsson Ojong Ndip i ”Uppdrag granskning”.

De jobbade sex timmar per natt. Måndag till söndag. Året om.

Lönen: 30–40 kronor i timmen.

I Sverige 2007.

De slavliknande arbetsförhållandena på svenska hamburgerrestauranger avslöjades i SVT:s ”Uppdrag granskning” i går.

När den vanliga personalen på McDonald’s, Burger King och Max går hem för natten kommer städarna – personer med invandrarbakgrund som jobbar för svarta pengar utan kontrakt.

Johnsson Ojong Ndip är högskoleutbildad ekonom från Kamerun. Han städade på McDonald’s sju dagar i veckan, sex timmar per natt – för 37 kronor i timmen.

– När jag bad om högre lön fick jag sluta och en annan tog jobbet, säger han i programmet.

Får 30–40 kr i timmen

Och han är inte ensam. I programmet avslöjas att minst 97 hamburgerrestauranger i landet har städare som jobbar för 30–40 kronor i timmen.

Kayode Adekunle från Nigeria är kemiingenjör och doktorerar i Sverige. I flera år jobbade han varje natt för 5 000 kronor i månaden.

När han blev sjuk fick han sparken.

– Det är inte jobb, det är slaveri. Det är olyckligt att svenska staten låter sånt här förekomma, säger han i programmet.

”Det är slavarbete”

Hans Öhlund, ordförande för Fastighetsanställdas förbund, vill nu se hårdare tag i jakten på svartarbete.

– Det är gräsligt. Jag håller med killarna i programmet. Det är slavarbete som de har utfört, säger han.

Snabbmatsrestaurangerna köper städningen av privata städföretag. Men Hans Öhlund menar att även restaurangerna har ett ansvar att kolla upp vilka de anlitar.

– Om jag som privatperson köper en tv till ett orimligt pris kommer man i en rättegång att anse att jag borde förstått att det handlat om häleri. Men ett företag kan inte ställas till svars på samma sätt i dag. Det är en lucka i lagen.

McDonald’s, Burger King och Max uppger i programmet att de sagt upp avtalen med de oseriösa städbolagen.