Mördare rymde med hjälp av läppbalsam

NYHETER

McNair flydde undan rättvisan men fångades i Kanada

Varje gång Richard Lee McNair hamnade bakom galler, drömde han om nya sätt att rymma på.

En gång använde han läppbalsam för att krångla sig ur handklovarna, en annan gång kröp han ut genom ventilationstrumman.

Förra året lyckades han smita ut genom att gömma sig i en postsäck.

Foto: Den förrymde fången Richard Lee McNair blev känd efter att en film lades upp på nätet där man såg hur han lyckades smita från polisen.

Richard Lee McNair, 48, blev en av de mest eftersökta rymmarna i USA och blev ökänd genom sina kreativa rymningar. Inte nog med det, han fann också stor glädje i att driva med fängelsets personal.

När han var på rymmen skickade han julkort till anstaltschefen Tim Schuetzle i North Dakota. McNair använde även Schuetzles namn för att ansöka om ett mobilabonnemang.

McNairs senaste tid i frihet avslutades i torsdags när han fångades in i Kanada.

– Jag har väntat länge på det här, säger sheriffen Vern Erck till nyhetsbyrån AP.

Pappan var polis

Det var ganska oväntat att ökände Richard Lee McNair skulle bli kriminell. Hans pappa arbetade inom polisen, berättar hans bror Phil McNair som menar att broderna hade kunnat haft en helt annan framtid.

– Han är den smartaste människa jag någonsin har mött. Han var en bra kille som jag beundrade fram tills dess att han fattade fel beslut, säger han.

1987 greps Richard Lee McNair efter att han i november bröt sig in i byggnad för att genomföra ett väpnat rån. Han sköt och sårade då Richard Kitzman som befann sig inne i byggnaden. Sedan gick han vidare och sköt Jerome Theis som befann utanför. Jerome Theis avled av skadorna. Kitzman lyckades trots sina skador larma polisen.

– Jag minns att jag se till dem "jag tror att han skjuter Jerry", berättar Kitzman.

McNair greps och i februari 1988 genomförde han en av sina legendariska rymningar. Han använde en tub läppbalsam för att glida ur ett par handklovar när han befann sig på polisstationen i Minot. Han greps efter att han hade hoppat ner på marken från tredje våningen.

Det andra flytkförsöket genomförde han i oktober 1992 när han avtjänade fängelsestraff vid fängelset i North Dakota. Vid det tillfället kröp han och ett antal andra interner genom en ventilationstrumma. Han var sedan på rymmen fram till dess att han fångades i Nebraska i juni 1993.

Säkerhetsanstalt

Efter det fördes han till en säkerhetsanstalt för att undvika fler rymningsförsök. Men i april 2006 var det dags igen, McNair gömde sig i en hög med postsäckar och lyckades smita ut ur fängelset.

Han sågs senare springa utomhus av en polis men lyckades smita från honom. Polisen som såg honom stoppade McNair och förklarade att de letade efter en förrymd fånge. Mötet filmades och finns att se på Youtube. Filmen har gjort honom till något av en kändis. I den ses polisen över radion få en beskrivning av fången.

– Det dåliga i sammanhanget är att du matchar signalementet, säger polisen till McNair och skrattar.

– Jaha, det är ju kasst, svarar McNair.

Några minuter senare ser man hur polisen förklarar varför han stoppade McNair.

– När jag gick vid spåret där nere så såg jag dig springa där. Jag tänkte "kan jag ha sådan tur?".

– Nej, nej, nej, nej. Jag är inte någon förrymd brottsling, svarar McNair.

Polisen bestämde sig för att tro på McNair, trots avsaknad av id-kort, men förmanar honom:

– Ta med dig någon form av id-handling när du joggar nästa gång.

Förändrade sitt utseende

Efter samtalet skrattar de båda och McNair kunde sedan springa vidare. På något vis lyckades han ta sig ända till Kanada där han befann sig när han greps i en stulen van cirka 16 mil norr om gränsen mot USA.

Han hade då förändrat sitt utseende genom att skaffa en rejäl mustasch och skägg. Han hade även falska id-handlingar med sig men de lurade inte polisen.

För Tim Schuetzle är nyheten om att McNair blivit gripen goda nyheter. Han planerar nu att endast låta McNair lämna sin cell en timme per dag och då i handfängsel.

– Han är vår fånge och vårt ansvar. Jag vill inte att någon annan anstalt ska ta emot honom nu med hans historik av rymningar, sa han nyligen.