Nyheter

Rekord för kvinnorna i riksdagen

NYHETER

Valresultatet klart idag - mer jämställt än någonsin

Den nyvalda riksdagen är den mest jämställda någonsin.

De partier som har lägst andel kvinnliga ledamöter är kristdemokraterna och centern.

Det slutliga resultatet i riksdagsvalet blev klart på torsdagen. Den borgerliga alliansen vann med 119328 rösters övervikt.

Sluträkningen medförde för de flesta partier bara marginella förändringar jämfört med de preliminära siffrorna från valkvällen. Socialdemokraterna halkade hårfint under 35-procentsstrecket. Moderaterna ökade från 26,1 till 26,23 procent. För övriga partier var förändringarna knappt mätbara.

När riksdagsledamöterna samlas till upprop den 2 oktober så kommer kvinnorna att vara fler än någonsin tidigare. Sverige har aldrig haft en så jämställd riksdag om man utgår från könsfördelningen. Av de 349 ledamöterna är 164 kvinnor, vilket motsvarar 47 procent. Efter förra valet 2002 var andelen 45,3 procent.

De nya mest män

Två partier har lyckats pricka in en exakt jämn könsfördelning – folkpartiet och socialdemokraterna.

Centerledaren Maud Olofsson krävde nyligen hälften kvinnor i den blivande borgerliga regeringen. Men hon har fortfarande en hel del kvar att göra i sin egen riksdagsgrupp. Där är andelen kvinnor nu 38 procent, vilket är betydligt lägre än efter valet 2002. Bara kristdemokraterna ligger marginellt lägre.

– Vi har ökat antalet ledamöter och den ökningen har mest bestått av män. Men vi har fortfarande lika många kvinnor i riksdagsgruppen som tidigare. Och sedan har vi den enda kvinnliga partiledaren och en kvinnlig gruppledare, så vi är rätt så nöjda i alla fall, säger centerns partisekreterare Jöran Hägglund.

Vänsterpartiet har dock den mest ojämna könsfördelningen, men till kvinnornas fördel. I partiets riksdagsgrupp på 22 personer dominerar kvinnorna, som är 14 till antalet.

Mer än var tredje riksdagsledamot är nyinvald. En av dem är socialdemokraten Maryam Yazdanfar, 25 år, från Solna. Hon svävade länge i ovisshet om hon skulle komma in i riksdagen eller inte.

Annie från Värnamo är yngst

– Om man håller på med politik så får man inte vara nervös. Det är väljarna som avgör. Jag hade ställt in mig både på att söka jobb och att arbeta i riksdagen, säger Maryam Yazdanfar.

Hon har dock viss erfarenhet, eftersom hon hoppat in som ersättare i riksdagen under den gångna mandatperioden. Yazdanfar är född i Iran och en av få riksdagsledamöter som är invandrare. Bara drygt tio ledamöter har utländskt klingande för- och efternamn. Yazdanfar är med sina 25 år också en av de yngsta i riksdagen.

Genomsnittsåldern ligger runt 47 år. Den allra yngsta kan vara vice ordförande i centerns ungdomsförbund, Annie Johansson, 23 år, från Värnamo. Hon togs sig in i riksdagen tack vare en personvalet.

– Kampen mot ungdomsarbetslösheten och ungt företagande var temat i min kampanj, säger hon.

Sannolikt är det också en centerpartist som är äldst i den nya riksdagen, Lennart Levi, 76 år, stressforskare från Sollentuna.

Lillemor Idling, Peter Wallberg TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter