Mildare straff för Alexandramannen

NYHETER

Hovrätten dömer Atheer Al Suhairy till 10 års fängelse

Genom att kalla sig Alexandra kontaktade Atheer Al Suhairy unga flickor via nätet.

Sedan utnyttjade och våldtog han dem.

Nu sänker Hovrätten tingsrättens tidigare dom på elva års fängelse med ett år.

Atheer Al Suhairy

Under hela rättegången i tingsrätten hävdade Atheer Al Suhairy att Alexandra var en verklig, existerande kvinna. Lögnen uppdagades i hovrätten när Alexandramannen istället berättade att flera vänner till honom agerat under namnet.

Gravid 13-åring

Minst 58 flickor har utsatts för övergrepp från slutet av 90-talet fram till januari 2005 och samtliga vittnade mot Alexandramannen i rätten. Det var bland annat via ungdomssajten Lunarstorm som han kontaktade flickorna, Den yngsta 12 år, och träffade dem sedan runt om i landet. Flickorna berättade i rätten om förlorade oskulder, oskyddade samlag och självmordstankar. Flera av dem fick betalt för att ha sex med Atheer Al Suhairy, andra våldtog han. En 13-åring blev också gravid efter övergreppen.

Sänker straffet

Själv har Atheer Al Suhairy hävdat att samlagen med de underåriga flickorna har varit frivilligt och att han inte är någon våldsman. Tingsrätten dömde honom till 11 års fängelse på 51 åtalspunkter. Nu sänker Hovrätten straffet med ett år och dömer den före detta Umeå- och Malmöbon till tio års fängelse för bland annat våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande. Rätten gjorde en annan bedömning i en del av fallen och ändrade därför tingsrättens dom till ett friande på en del av punkterna. På andra blev brottsrubriceringen mindre allvarsam, vilket också ledde till ett år mindre i fängelse. Atheer Al Suhairy ska också utvisas för alltid.

De utnyttjades av Atheer Al Suhairy

Frida Sjödin