Dödade släkting med brödkniv

NYHETER

20-åring dömd till tio års fängelse för mord

Tio års fängelse för mord.

Den blev domen mot den 20-årige man som stack ner sin 46-årige morbror med en brödkniv utanför släktingens bostad i Frövi i augusti.

Tingsrätten i Örebro gick på åklagarens linje och dömde alltså mannen för mord. Försvaret har hävdat att 20-åringen känt sig hotad av morbrodern och handlat i nödvärn och därför skulle frias.

Skar av pulsådern

Tingsrätten skriver i sin bedömning att det var ett kraftigt hugg som dödade mannen och att 20-åringen varit likgiltig för följderna av knivskärningen. Att han begått gärningen i hastigt mod och under starkt inflytande av alkolhol gör inte att gärningen bedöms som mindre allvarlig, enligt domen.

Obduktionen visade att den 46-årige mannen fått ett 3 centimeter långt sår och att kniven trängde in tolv centimeter i mannens kropp genom det tredje vänstra revbenet, lungsäcken och skar av en tredjedel av lungpulsådern. Skadan på pulsådern tillsammans med de inre blödningarna gjorde att mannen avled inom några minuter.

Tog bilnycklarna

De båda männen hade bråkat inne i lägenheten och morbrodern hade tagit 20-åringens bilnycklar ifrån honom eftersom han tyckte att mannen var för berusad för att köra bil. Morbrodern delade även ut ett par slag mot 20-åringen i lägenheten. Bråket fortsatte sen utanför lägenheten och slutade med ett dödande knivhugg.

20-åringen fälldes även för grov misshandel, försök till våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från olycksplats bland annat för att tidigare samma kväll gått till attack mot en granne med en potatisskalare och vid ett annat tillfälle kört bil med 1,4 promille alkohol i kroppen och då försökt preja en polisbil av vägen.

Den morddömde mannen ska även betala sammanlagt drygt 200 000 kronor i skadestånd.