"David klarade teorin"

NYHETER

Stolta mamma Gunilla grattar sonen på Family

Den 28 oktober klev familjen Sundström ett steg närmare ännu en jägarmedlem.

– David klarade teorin på Jägarexamen och till helgen ska han göra sitt första skjutprov, berättar mamma Gunilla Sundström.

Familjen Sundström bor i Arvidsjaur. När Gunilla träffade sin man dröjde det inte länge förrän hans fascination för jakt smittade av sig på henne.

– Och nu har sönerna börjat intressera sig, berättar Gunilla.

Fyra av fem medlemmar i familjen är jägare. Senast i raden är David, men det var inte helt självklart att han skulle bli jägare.

– När han var yngre sa han alltid nej. Han brukade fråga om vi kunde garantera att han fick skjuta något. Men det kunde vi ju inte och då var det tvärnej från Davids sida, säger Gunilla och skrattar hjärtligt.

Familjen Sundström jagar orre och tjäder. I Norrland är det vanligt att man jagar med skällande hund. För två år sedan köpte de en jakthund.

– Det är en fantastisk känsla att känna samspelet mellan hund och människa.

Hunden börjar skälla när den får syn på en fågel. Fågeln blir rädd och flyr upp i ett närliggande träd. Samtidigt måste den ha uppsikt över hunden.

– När vi hör skallet är det dags för oss att smyga fram. Hundens uppgift är att nästan hypnotisera fågeln så att vi kan smyga fram till skottläge, berättar Gunilla.

Vilket är ditt bästa jaktminne?

– Jag har inget speciellt. Det är hela upplevelsen. Samspelet med hunden och att få vara i naturen. En lyckad jaktdag behöver inte betyda att man får med sig fåglar hem. Hunden kan vara duktig och få många skall.

Har det varit läskigt någon gång?

– Nej, inte för mig. Min man har även en annan jaktmark och där finns det gott om björn men vi har aldrig stött på någon.

– Klart att man tittar sig en extra gång över axeln nu när man har hört så mycket. Men oftast är björnen räddare än vi.

Snart är jaktsäsongen över. Det dröjer inte länge förrän Arvidsjaur är täkt i snö. Och i snö är det svårt att smyga.

– Förra året fick vi sluta redan i mitten av oktober, berättar Gunilla.

Nästa gång kan förhoppningsvis även David följa med och jaga – om han klarat sina skjutprov.

– Vi får snart köpa en till hund. Det går knappt att vara fler än två på samma hund, skrattar Gunilla.

Agneta Wahlström