Hjortarna ska tvångsslaktas

Foto: De skånska hjortar som inte har testats för tuberkolos ska nu slaktas.
NYHETER

Skånska hjortar ska tvångsslaktas. De hjortuppfödare som inte deltagit i jordbruksverkets kontrollprogram mot tbc tvingas nu avliva sina djur.

– Det finns inga andra alternativ, säger Maria Cedersmyg på jordbruksverket.

Sverige måste vara ett land fritt från sjukdomen tuberkulos, tbc. Annars försvåras exporten av hjortkött och folkhälsan hotas. Det menar Jordbruksverket som sedan i fredags beslutat om masslakt av de djur som inte deltagit i kontrollprogrammen.

– Vi har haft både frivilliga och obligatoriska program och 570 av 600 hjorthägn i Sverige har testat sina djur. Men det räcker inte. För att de ska friskförklaras måste alla djur testas, säger Maria Cedersmyg.

Svåra tester

Det var efter en import av hjortar från England på 1980-talet som tbc återigen dök upp i Sverige. De smittade djuren slaktades, men för att kunna visa att smittan totalt eliminerats krävdes tester – som fyra hjorthägn i Skåne trots påstötningar inte lyckats genomföra.

– Vi är medvetna om att det är krångligt och svårt att genomföra testerna, men det är absolut nödvändigt.

De hägn i Skåne som nu tvingas skjuta av sin hjortstam finns i Malmö, Tollarp, Osby och Kristianstad. Avskjutningen måste göras i enlighet med djurskyddslagen.

Tuberkulos

Kajsa Sigvardsson (.se)