Regeringen – ett släktmöte

NYHETER

Det kryllar av gifta, syskon, barn och svågrar i alliansen

Foto: BARA BÖRJAN De kallas Sveriges svar på Bill och Hillary Clinton. Men Filippa och Fredrik är långt i från det enda paret i regeringen.

Fredrik och Filippa Reinfeldt är inte det enda maktparet i politiken. Regeringskansliet kryllar av sambor, äkta makar och släktingar.

Aftonbladet har kartlagt familjebanden i den nya regeringen.

Foto: KLICKA så förstoras RELATIONSKARTAN över kärleksparen, ex-förhållandena och släktingarna i regeringen

I oktober värvades tv-reportern Anna Unsgaard, 33, som pressekreterare åt finansminister Anders Borg. Hon har aldrig varit medlem i moderaterna och hade aldrig träffat Borg.

Däremot är hon gift med Fredrik Reinfeldts press-sekreterare Edvard Unsgaard, 32.

– Jag har alltid haft borgerliga värderingar så det kändes inte så märkligt att bli tillfrågad, säger Anna Unsgaard.

Dolda makthavare

Paret Unsgaard har hand om mediekontakterna för regeringens tyngsta ministrar. Men de är långt ifrån det enda kärleksparet i regeringskansliet. Trettio av de politiska tjänstemännen har familjeband med andra politiker.

Tjänstemännen är inte folkvalda och kan inte avsättas. Men genom det nära samarbetet med ”sina” ministrar har de stort inflytande över den dagliga politiken – de är ett slags dolda makthavare.

Ny politisk klass

En utbredd uppfattning, särskilt bland borgerliga debattörer, är att socialdemokraterna är värst på svågerpolitik. Aftonbladets granskning visar att banden är många även inom alliansen.

– Skillnaden är att socialdemokraterna haft ett försprång eftersom de suttit vid makten betydligt längre, säger journalisten och författaren Anders Isaksson.

I sin bok ”Den politiska adeln” beskriver Isaksson hur en ny politisk klass har vuxit fram. Den får sin legitimitet av det höga valdeltagandet. I takt med att den politiska klassen växer ökar avståndet till väljarna.

– Partierna blir ett slags Rotary för människor som har eller vill ha politiska uppdrag.

Demokratiproblem

Medan socialdemokraterna hämtar tjänstemän från facken och andra närstående organisationer har de borgerliga sin plantskola i pr-branschen.

Statsvetaren Birgitta Niklasson vid Göteborgs universitet har skrivit en avhandling om betydelsen av kontakter för en politisk karriär.

– Det finns ingen formell rekryteringsväg utan när en minister behöver en tjänsteman frågar han sina medarbetare om de har några tips, säger hon.

Enligt Birgitta Niklasson finns det ett demokratiskt problem med detta:

– Folket har inget inflytande över dessa personer som har stort inflytande över politiken.

RELATIONSKARTANS TECKENFÖRKLARING:

Elisabeth Marmorstein