13 läkare åtalas för skattefusk

NYHETER

Misstänks för att ha smitit undan 9,9 miljoner

En stor skattehärva har rullats upp av Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Tretton läkare och två ekonomer har åtalats.

Härvan upptäcktes för några år sedan vid en skatterevision mot ett bolag. Det företaget och ett annat arbetade som bemanningsföretag och hyrde ut läkare för cirka 100000 kronor i månaden, skriver Sydsvenskan.

Men enligt vice chefsåklagare Lars Olson vid Ekobrottsmyndigheten plockade läkarna bara ut mellan 5000 och 30000 kronor i lön.

– Resten av pengarna har förts ut till företag i Storbritannien med hjälp av oriktiga fakturor, säger Olson till tidningen.

I samband med skatterevisionen upptäcktes bluffakturorna. Dessutom visade sig att en del av de åtalade läkarna använt Visakort från Gibraltar när de handlat i Sverige.

Tio miljoner

Nu åtalas femton personer vid Malmö tingsrätt. Sju av dem misstänks för grovt skattebrott, sju för skattebrott och en för medhjälp till grovt skattebrott. En av läkarna åtalas även för bedrägeri. Han hade tagit ut föräldrapenning samtidigt som han jobbade.

Sammanlagt misstänks de åtalade ha undanhållit 9,9 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skatter.

Lars Olson säger att upplägget som använts inte är unikt för läkarkåren utan har förekommit tidigare för bland annat datakonsulter och ingenjörer.

– Det här är ett upplägg för människor som har relativt höga inkomster och som tycker att det blir lite för mycket skatt i Sverige, säger han till TT.

Åklagaren kommer att yrka på att de sju som åtalats för grovt skattebrott döms till fängelse.

Nekar till brott

En av dem som har utpekas som en av hjärnorna bakom härvan förnekar brott och säger till Sydsvenskan att han bara hjälpt en annan person som avled innan utredningen mot de inblandade började.

Flera av de åtalade läkarna medger de faktiska omständigheterna att pengarna gått utomlands och att de fått tillgång till dem.

– Men de medger inte brott. En del säger att de trodde det här var tillåtet och en del att de trodde att en viss beskattning skedde i Storbritannien, säger Lars Olson.

Något rättegångsdatum har ännu inte satts ut. Men eftersom merparten av de åtalade och deras advokater är bosatta i Stockholm eller i närliggande län kommer rättegången att hållas i Stockholm.

– Det är av processekonomiska skäl, det blir för dyrt att handlägga målet i Malmö, säger Lars Olson.

TT