”Det är värst i slumområdena”

avCaroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske Thomas, 34,kan inte gå till jobbet i våldets Nairobi

Foto: YASUYOSHI CHIBA
MARKNADEN STACKS I BRAND. Invånare i Kibera, en av Nairobis största slumstäder, tittar förfärade på resterna av en marknad som brändes ner på nyårsafton.

Thomas Hedenskogs familj firar nyår med beväpnade vakter.

– Det är taggtråd och höga murar här där vi bor. Företaget där jag jobbar har valt att stänga kontoret och vi har fått en rekommendation att inte gå ut alls, säger Thomas till aftonbladet.se.

Thomas är 34 år gammal och jobbar sedan flera år för telekomföretaget Ericsson i Afrika.

Efter de våldsamma kravallerna som följt efter valet i torsdags har samtliga anställda suttit hemma i Nairobi, bakom höga murar och med taggtråd och beväpnade vakter som skydd.

Närmare 130 döda

Thomas, som har ett litet barn tillsammans med sin fru, vet inte när han kan gå tillbaka till jobbet.

– Jag bor i en compound, ett bostadsområde i en ganska säker del av stan. Vi ska börja jobba den andra januari är det meningen, men vi får se i morgon hur det är. Just nu vet vi inte. Och vi har fått en generell rekommendation av Ericsson att inte gå ut, berättar han på en knastrig mobillinje.

Situationen i slumområdena nära flygplatsen har varit explosiv hela helgen och antalet döda närmade sig 130 på måndag eftermiddag.

– Det är värst i slumområdena, speciellt ute vid flygplatsen utanför Nairobi, Där ska man inte befinna sig, säger Thomas.

Demonstration

– Vi har sett en demonstration för några dagar sedan där oppositionsledaren utropade sig till segrare. Men annars har det varit lugnt i den här delen av Nairobi.

– Jag och min fru var ute och handlade igår. Det var bara ett enda shoppingcenter öppet och det var lite oroligt, men vi har inte sett något våld i den här delen av stan.

Trots vålden och de många dödsoffren är han inte orolig.

– Nej. Jag har jobbat i Afrika i flera år och Kenya är inte det värsta ställe jag varit på. Våra lokala anställda tror att det här kommer att gå över snart, säger Thomas.

– Det enda som skulle få mig att lämna landet är om de här två rivaliserande stammarna inte kommer överens. Men jag har svårt att tro att det blir så.

Publicerad: