Stigsson åtalas före jul

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Generalmajor Tony Stigssons krav på ytterligare komplettering av polisutredningen mot honom avslogs på måndagen.

Det betyder att åtal mot honom väcks före jul.

Stigsson och chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål har varit i luven på varandra sedan i oktober då Stigsson kom med sin senaste begäran om komplettering.

Då satte Lindstrand ner foten och vägrade ytterligare utredning. Stigsson överklagade till Stockholms tingsrätt, som på måndagen avslog hans begäran. Kraven saknar relevans, skriver tingsrätten.

Rättegång i maj

Tony Stigsson är misstänkt för grov obehörig befattning med hemliga handlingar. Förundersökningen mot honom blev klar i början av sommaren. Sedan dess har han begärt ett flertal kompletteringar, vilket Lindstrand ansett överflödigt.

– Jag räknar med att väcka åtal den här veckan. Rättegången mot Stigsson är redan utsatt till slutet av maj, säger Lindstrand till TT.

Stigsson var chef för Försvarsmaktens operativa insatsledning (Opil) när han i mars 2005 greps av polisen. Ett år senare dömdes han till tre månaders fängelse för att ha misshandlat sin före detta fru. I samband med den utredningen avslöjades att han ska ha förvarat ”kvalificerat hemliga” handlingar utspridda i hemmet.

Hemligstämplade handlingar

Bland papperen fanns bland annat utvärderingar av hemliga svenska specialförbands stridsinsatser utomlands, beredskapsorder för specialförband och dokument om framgångsrika underrättelseoperationer. Totalt handlade det om 70 hemligstämplade handlingar.

TT har inte lyckats nå Stigssons advokat Gunnar Falk för en kommentar.

Ewa Tures/TT

Publicerad: