Hade samlag med 12-åring men frias

NYHETER

25-åringen trodde att flickan var äldre

Trots att mannen erkände att han hade sex med 12-åringen, frias han från våldtäkt.

Två av fem ledamöter i hovrätten ville fälla honom för brottet.

Men mannen frias eftersom han trodde att flickan var äldre.

Den då 24-årige mannen tog kontakt med den 12-åriga flickan över internet, skriver Hallandsposten.

För att verka äldre än hon i själva verket var, uppgav flickan sin storasysters personnnummer och gav intrycket att hon var 16 år. Men i själva verket var hon bara 12 när hon träffade mannen för att ha sex.

Gav henne sprit

När någon utför sexuella handlingar mot barn som är under 15 år, ska det bedömas som våldtäkt. Men undantag kan göras om man har haft skäl att tro att barnet var minst 15 år.

I tingsrätten i Halmstad friades mannen därför från våldtäkt. Han erkände visserligen att han hade haft samlag med flickan vid ett tiotal tillfällen, men sa att han litade på henne när hon påstod att hon var 16 år.

I tingsrättens dom nämndes flickans utseende, sminkning och hennes "sexuellt avancerade språk", skriver Hallandsposten.

– Bara för att ett barn är kroppsligt före sin verkliga ålder betyder inte det att hon är lika mogen mentalt, säger Stefan Andersson som är flickans målsägarbiträde till Hallandsposten.

Eftersom mannen vid flera tillfällen hade gett flickan alkohol i utbyte mot sexuella tjänster dömdes han dock för köp av sexuell handling av barn. Påföljden blev 100 timmars samhällstjänst samt 10 000 kronor i skadestånd till flickan.

Trekant med kamraten

Kammaråklagare Klas Lundgren överklagade domen till hovrätten.

Där hade han ett nytt vittne som berättade om hur hon hade varit med när flickan fyllde 13 år. Vid det tillfället ska flickan ha avslöjat sin rätta ålder för mannen, efter att han hade försökt övertala henne att ställa upp på en så kallad trekant med hans kompis.

Trots det friades mannen som nu har hunnit fylla 25 år även i hovrätten för våldtäkt. Samtidigt skärpte hovrätten straffet till sex månaders fängelse, eftersom han fälldes för olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

– Jag kommer nu att lämna ärendet vidare, sedan är det till sist Riksåklagaren som inom en månad får avgöra ifall det är idé att begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Även flickans målsägarbiträde anser att fallet borde vara intressant för Högsta domstolen.

– Man måste fråga sig vilka krav man ska ställa på en 24-åring som vill inleda en sexuell relation med någon han kontaktat på nätet. Är det fritt fram att ha sex med ett barn om det på internet sagt att det är 16 år? säger Stefan Andersson.