Avled i frontalkrock

NYHETER

Flera allvarliga trafikolyckor på juldagen – kvinna dog i frontalkrock norr om Skara

Utanför Kristianstad hittades en 15-årig flicka med frakturer svårt nedkyld i en bäcke efter en mopedolycka.

Några mil åt nordväst tappade en bilist på E4:an ett hjul under färd.

Norr om Skara avled en kvinna efter en frontalkrock på E20.

En kvinna avled efter att på juldagseftermiddagen i sin bil frontalkolliderat med en mötande bil på E20 strax norr om Skara. Kvinnan fördes till Kärnsjukhuset i Skövde där hon senare avled.

I en svag högerkurva kom kvinnans bil över på fel sida av vägen och kolliderade med ett par i en mötande bil. Kvinnan klämdes fast och hennes bil fick klippas upp av räddningspersonalen. Paret i den mötande bilen fick lindriga skador.

– Vi har inte kunnat identifiera kvinnan, sade Andreas Fröjd, inre befäl vid polisen i Lidköping.

Tappade ett hjul

På E4:an mellan Skånes Fagerhult och Värsjö tappade en bil ett hjul under färden på väg söderut.

Föraren kunde själv ringa och slå larm, men olyckan är rena mardrömmen.

– De blev stående mitt ute i körbanan, säger Calle Persson, informatör vid polisen i Skåne.

Olyckan inträffade vid 15.30 på juldagen och orsakade inga större köer även om framkomligheten blev begränsad.

Varför ett hjul lossnade är oklart.

Två personer fördes till sjukhus i ambulans, men det finns inga uppgifter om allvarliga skador.

Medvetslös i bäck

Vid 16-tiden hittades en 15-årig flicka medvetslös och nedkyld i en bäck sedan hon kört av vägen med sin moped vid 16-tiden på juldagseftermiddagen. Olyckan inträffade i Arkelstorp utanför Kristianstad, uppger TT.

Enligt polisen har flickan sannolikt kört av vägen med sin moped. Hon hade frakturer på ben och bäcken och fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

Extremt lugnt

Lugnet härskar annars på svenska vintervägar, trots att julhelgen är årets mest trafikintensiva helg. I söndags omkom en person vid en singelolycka i Halmstad, men i övrigt har få olyckor rapporterats.

– Extremt lugnt. Det var nästan märkligt, rapporterar länsvakthavande polisbefäl i Uppsala, Tommy Rinaldo.

Under juldagen fick dock han och kollegorna mer att göra. I en singelolycka på väg 70 norr om Enköping skadades tre personer, varav två personer klämdes fast i bilen. På E4 strax norr om Uppsala körde en personbil in i mitträcket. 60 meter av vägräcket förstördes.

– Räcket fungerade precis som det är tänkt, som ett fångstnät vid olyckor. Föraren klarade sig utan skador, säger Rinaldo.

Senare på eftermiddagen klämdes en person fast i en annan personbil som voltat på väg 746, norr om Uppsala.

Flera skoterolyckor

I norr var ovanligt få bilar ute på vägarna.

– Det har varit helt olycksfritt. Det är väldigt isigt på vägarna, och folk håller sig nog hemma, säger Erik Kummu, vakthavande vid polisen i Norrbotten.

I skoterspåren var det inte lika lugnt. Under natten mot juldagen skedde två olyckor. I Vittangi skadades en man allvarligt i skoterspåret kring midnatt. Han fördes medvetslös till sjukhus med helikopter.

I Kuttainen, körde en man med en kvinnlig skoterpassagerare på en annan kvinna.

– Vi misstänker inget brott. Det var blankis i skoterspåret, säger Kummu.

Krockade på juldagen

Polisen i Gävle rapporterade en avåkning med två lindrigt skadade, och polisen i Falun en avåkning på grund av rattfylla under julafton. I centrala Örebro skadades en man i en krock på juldagen.

Även i söder var helgen fri från allvarliga olyckor. En 90-årig man misstänks dock för vårdslöshet i trafik efter en olycka på E4 norr om Örkelljunga.

90-åringens bil kom över på fel sida av motorvägen och frontalkrockade med en danskregistrerad bil med flera personer i. Fem personer fördes till sjukhus, men alla uppges ha klarat sig med lindriga skador. Den 90-årige olycksbilistens körkort tog polisen hand om.

aftonbladet.se/TT