Misstänks ha rånat sig själv på miljoner

NYHETER

Chauffören lämnade Swedish match på Hisingen med tobak för 3,5 miljoner i lasten. Några timmar senare ringde han polisen och sa att han blivit rånad.

Men lastbilens färdskrivare talar emot honom.

Chauffören, som är i 45-årsåldern, är anställd på ett transportföretag som utför leveranser åt tobakstillverkaren Swedish match.

En dag i augusti körde han ut från tobakslagret för ännu en leverans, med snus och cigaretter för 3,5 miljoner i lasten. När han kört bara några kilometer hände något och ett par timmar senare var lasten länsad.

– Hans version är att han blivit rånad. Han ska ha blivit stoppad och överflyttad till en bil och sedan runtkörd i ett par timmar innan han släpptes vid lastbilen igen, säger vice chefsåklagare Anette Olsson.

Anmälde själv rånet

Chauffören larmade själv polisen och anmälde rånet. Men redan tidigt i utredningen väcktes misstankarna om att något inte stämde. Mannen fortsatte sitt jobb som chaufför åt företaget men greps av polis i september. Han bar då en stor summa pengar på sig.

– Jag anser att det finns bevis för att det var chauffören själv som stal tobaken, säger Anette Olsson.

Vad har ni för bevis?

– Det handlar om teknisk bevisning, bland annat från lastbilens färdskrivare, säger Anette Olsson.

Var är tobaken nu?

– Det vet vi inte, den är borta.

Den 45-åriga chauffören åtalas i dag misstänkt för grov stöld. Han riskerar nu ett flerårigt fängelsestraff och är sedan tidigare dömd för förberedelse till rån.