Samer vill ha tillbaka döskallar

”De är ett synligt bevis på övergreppen som har begåtts mot det samiska folket”

Foto: EMIL MALMBORG/BILDBYRÅN
Av de 1?200 kranier som ingår i Lunds universitets anatomiska samling härstammar fyra eller fem från samer. Ylva Olsson visar upp de omdiskuterade kranierna.

I dag förväntas sametinget kräva att få de samekranier som förvaras vid Lunds universitet.

Sametinget i Lycksele ska i dag ta ställning till ett förslag om återförande av samtliga skelettdelar från institutioner och museer i landet.

– Skelettdelarna är ett synligt bevis på de övergrepp som begåtts mot det samiska folket. Det handlar om att få upprättelse, säger Marie Enoksson, sametingets informatör.

4-5 samiska kranier

I historiska museets magasin förvaras runt 1?200 kranier som ingår i Lunds universitets anatomiska samling. Av dem härstammar 4-5 stycken från samer. Skallarna kom till universitetet på 1800-talet då de användes i undervisningen som låg till grund för 20- och 30-talens rasbiologi.

– Det här är de enda konkreta lämningarna vi har av den tidens människosyn, säger Per Karsten, chef för historiska museet i Lund.

"Det blir fritt fram att förvanska historien"

Han vill inte att skeletten ska lämnas ut förrän ett forskningsprojekt har dokumenterat hur de har använts.

– I Auschwitz finns ett hus fyllt av människohår, det gör att nynazisterna inte kan förneka Förintelsen. Försvinner den här typen av lämningar blir det fritt fram att förvanska historien, förklarar han.

JO har nyligen kritiserat Lunds universitet som lämnat ut en judisk skalle till begravning, trots att skallen sågs som statlig egendom.

FAKTA/ Beniga problem

Elin Lemel (.se)