"Många av oss var inte planerade"

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Nonstop entertainment
– Filmen har sålts till 60 länder och ska visas i skolor i Frankrike som diskussionsunderlag. Förra veckan vann den också pris som bästa film på Stockholm filmfestival. Uppenbarligen berör den människor överallt, säger den rumänske regissören Cristian Mungiu.

Det rumänska abortdramat ”4 månader, 3 veckor och 2 dagar” har blivit en världssuccé.

Inte minst efter guldvinsten i Cannes i våras.

Foto: Scanpix
Cristian Mungiu i Cannes.

När regissören Cristian Mungiu, 39, fick reda på att filmen blivit uttagen i tävlan hade han inga större förhoppningar.

- Jag tog med familjen och tänkte att det skulle bli en härlig semester. Men filmen startade festivalen och vi blev favoriter. Helt plötsligt gjorde jag press åtta timmar om dagen, så till slut hade det blivit en stor besvikelse om vi inte hade vunnit, säger han.

Filmen utspelar sig i slutet av 80-talet, i ett grådaskigt Bukarest där studenten Otilia, under stort hemlighetsmakeri, hjälper sin vän att gå igenom en abort.

– Det här är en sann historia som jag fick berättad för mig för 15 år sedan. Och jag ville göra en film om mina 20-någontingår. Vi är en speciell generation som är födda efter 1966, då abort blev förbjudet. Det blev en babyboom och många av oss var inte planerade, säger Christian Mungiu.

Abort var totalförbjudet fram till 1989 då kommunismen föll. De första åren därefter utfördes mer än 1 miljon aborter per år.

– Bristen på information är tyvärr fortfarande enorm. Min film säger inget om rätt och fel men jag vill att folk ska bilda sig en egen uppfattning.

Det pågår en boom inom den rumänska filmen nu - vad beror det på?

- Ekonomin blir bättre och vi börjar få ett mer normalt samhälle. Inom filmen har vi just nu den bästa perioden i rumänsk historia. Det finns massor av bra historier och nu har vi lärt oss hur man berättar dem på ett bra sätt.

Miranda Sigander

Läs mer och tyck till om filmen:

(.se)

Publicerad: