Förstörda CIA-band utreds

NYHETER

Det amerikanska justitiedepartement meddelade på lördagen att en utredning inletts av CIA:s radering av videoband som visade terrormisstänkta som utsätts för grymma förhörsmetoder.

– Jag välkomnar en utredning och CIA kommer att samarbeta till fullo, sade CIA-chefen Michael Hayden efter beskedet att justitiedepartementets nationella säkerhetsavdelning inlett en undersökning av de raderade banden.

Undersökningen inleds ett par dagar efter det att Hayden erkänt att den amerikanska underrättelsetjänsten förstört videofilmade förhör från 2002 med bland andra Abu Zubaydah, den förste al-Qaida-mannen på hög nivå som USA lyckades gripa efter 11 september-attacken.

Vid förhören användes grymma metoder som simulerad drunkning. 2005, i samband med att kongressen enats om att förbjuda sådana förhörsmetoder, förstördes banden.

Hayden sade i torsdags att beslutet togs för att skydda de CIA-agenters identitet som genomförde förhören. Banden utgjorde med andra ord en säkerhetsrisk. Enligt Hayden saknade banden underrättelsevärde eftersom förhören i övrigt var skriftligt väl dokumenterade.

Demokratiska kongressledamöter krävde på fredagen en grundlig undersökning och anklagade CIA för att försöka mörklägga eventuell tortyr. Även människorättsorganisationer är upprörda över CIA:s agerande.

Zubaydah, som av USA anklagas för att ha drivit övningsläger för terrorister och finansierat terrorism, hävdar att han utsattes för tortyr i månader innan han flyttades till fånglägret på Guantanamo-basen från CIA:s hemliga fängelser 2006.

USA förnekar att tortyr tillämpas eller att misstänkta skulle utlämnas till länder som tillåter tortyr. New York Times avslöjade i oktober att justitiedepartementet 2005 i hemlighet hade godkänt CIA:s grymma förhörsmetoder.

Enligt Vita husets taleskvinna Dana Perino kan president GeorgeW Bush inte dra sig till minnes att han skulle ha blivit informerad om vare sig förhörsbanden eller raderingen av dem.

TT-Reuters