Har du koll på caucus?

NYHETER

Lugn, aftonbladet.se reder ut begreppen

Foto: Nu pågår för fullt kampanjen för att bli sitt partis presidentkandidat. Hillary Clinton siktar på att bli president och försöker synas så mycket som möjligt.

BOSTON. Primärval? Caucus? Swingstates?

Det amerikanska presidentvalet är en jättelik, komplicerad apparat med många krångliga termer.

Men aftonbladet.se reder ut begreppen.

Del ett: primärvalen – och vägen dit.

Som ni vet avgörs det amerikanska presidentvalet den 8 november nästa år. Förberedelserna inför det kommande valet har dock varit igång sedan, tja, det förra valet.

Spelet kring presidentvalet tar nämligen aldrig paus.

Turnerar

Det närmaste vi kommer en avspark är när politiker med Vita Huset-ambitioner turnerar landet runt och känner av stämningen. Framför allt besöker de viktiga stater som Iowa och New Hampshire och försöker etablera en väljarbas.

Visar det sig till slut att responsen är positiv, är det dags att annonsera ut deltagandet.

Första steget för en kandidat är att bilda en egen ”exploratory committee”, en organisation som undersöker om det är lönt att ställa upp i valet. Har politikern en sådan kommitté, gäller också till en början mildare regler för insamling av kampanjbidrag.

Deklarera sitt deltagande i tv

Nyheten om att politikern i fråga tänker bilda en ”exploratory committee” brukar läcka ut till passande tidning vid rätt tillfälle.

Många kandidater nöjer sig dock inte med det.

De kan också officiellt meddela sitt deltagande i ett tv-program, som ”Larry King Live” (Rudy Guiliani gjorde det den 15 februari i år) eller ”Late Show with David Letterman” (John McCain, den 28 februari).

Nu börjar också det riktiga racet.

Vill bli presidentkandidat

Det första delmålet: att bli nominerad som respektive partis presidentkandidat.

Under hela hösten har kandidaterna rest runt i landet, debatterat, hållit tal, träffat väljare och så ofta som möjligt delat ut verbala smockor till sina motståndare inom partiet.

Allt för att få så många röster som möjligt i staternas primärval eller caucus, de som avgör vem som blir partiets presidentkandidat.

Väljer delegater

Ett primärval – som 41 av staterna använder sig av - fungerar som ett vanligt val, medan caucus är en särskild process med flera lokala nomineringsmöten. Formellt innebär primärval och caucus att staterna väljer delegater till partikonventen.

Det är egentligen vid konventen som kandidaterna formellt utnämns, men vinner exempelvis Barack Obama i primärvalen/caucus är det i praktiken klart att han är demokraternas presidentkandidat.

Den 3 januari håller Iowa caucuses och fem dagar senare är det primärval i New Hampshire.

Anledningen till att de två staterna är så viktiga är helt enkelt för att de är först. Vinnaren i de här delstaterna får en ordentlig rivstart och ett försprång som kan vara svårt att hämta in.

Den 5 februari kommer över 20 delstater att ha primärval och då lär vi få en klar bild av vilka kandidater som ligger bäst till.

Det sista primärvalet hålls i juni, men redan någon gång i mars lär vi veta vem som blir demokraternas respektive republikanernas presidentkandidat.