Vill upprusta USA:s militär

NYHETER

Republikansk toppkandidat vill ha en stark militärmakt för att möta ”hotet från Putin”

Det var tack vare en robust militärmakt som USA klarade sig så bra under kalla kriget, anser den republikanske presidentkandidaten Rudy Giuliani.

Han vill rusta upp USA:s militär för att möta ”hotet från Putin”, om han väljs till USA:s näste president.

Foto: Budskap till Kreml Republikanske toppkandidaten Rudy Giuliani vill rusta upp USA:s militärmakt. Det är bästa sättet att möta ”hotet från Putin”, anser han.

Det var i går i Okatie i South Carolina som New Yorks förre borgmästare och numera presidentkandidat svarade så på frågan ”Vad ska du göra åt Putin?” under en diskussion om den ryske presidentens försök att befästa sin makt i landet.

– Det bästa med Ryssland är att vi inte har något kallt krig längre, att det inte finns något Sovjetimperium. Deras begär är en källa till oro, men det är inte i närheten av hur det brukade vara. Vi vill inte hamna i den situationen igen, säger Giuliani som beskrev Putin som ”både god och ond”.

– På lång sikt är det bästa sättet att skydda oss mot Ryssland och Kina att förstärka vår militärmakt, sa Giuliani enligt CNN.

Hur förstärkningen ska se ut gav han inga detaljer om, men han sa att det ”bästa svaret” mot Kreml är en väsentlig utökning av militären.

Giuliani förutspådde också att Putins ”utpressningsmetoder” inom energipolitiken skulle skapa fler allierade för USA än för Ryssland.

Om Rudy Giuliani blir USA:s näste president lovade han emellertid att upprätthålla en god ekonomisk relation med Ryssland, men han sa också att han inte skulle tveka att kritisera Kreml om det behövdes.

Vladimir Putin måste avgå efter två presidentperioder, vilket infaller nästa år – innan amerikanerna går till valurnorna.

Å andra sidan väntas Putins politiska parti Enade Ryssland ta en jordskredsseger i söndagens val till duman och många tror att Vladimir Putin även i framtiden kommer att spela en viktig roll i styret av Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM