Presidentpartiet leder i Kirgizistan

NYHETER

Endast ett parti lär ta plats i det kirgiziska parlamentet

Endast ett parti lär ta plats i det kirgiziska parlamentet efter valet i söndags, konstaterade landets valkommission på måndagen. När 80 procent av rösterna hade räknats hade president Kurmanbek Bakijevs parti Ak Zjol fått 48 procent av rösterna.

Av övriga elva partier lyckades endast oppositionspartiet Ata Meken – med 9,3 procent – klara femprocentsspärren. Ata Meken drabbas dock av en kritiserad regel som säger att partierna måste minst 0,5 procent av rösterna i alla valkretsar.

– Ata Meken har misslyckats med att klara 0,5-procentsspärren i staden Osj och regionerna Batken och Osj, förklarade Damir Lisovskij från valkommissionen för nyhetsbyrån Interfax.

Oppositionen: Fusk

– Det här kommer sannolikt att bli ett enpartisystem. Myndigheternas prioritet nummer ett är att kopiera Ryssland och Kazakstan, sade den oberoende analytikerna Toktogul Kaktjekejev till Reuters.

Oppositionen anklagar myndigheterna för fusk.

– Vi kommer inte att acceptera valresultatet. Myndigheterna... för cyniskt in bara sitt eget folk i parlamentet. Det här kommer att skapa problem. Folk känner sig lurade, sade Kubatbek Baibolov från Ata Meken.

Tolv partier

Tolv politiska partier slogs i söndagens val om de 90 stolarna i parlamentet i den asiatiska före detta sovjetrepubliken.

Den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE konstaterar att valet inte uppfyllde organisationens krav.

”Valet blev ett missat tillfälle och nådde inte upp till de allmänna förväntningarna om en stabilare form för hela valprocessen” meddelade OSSE i ett uttalande på måndagen.

TT-AFP