men han kan knappast få sparken

NYHETER

Lena Mellin: Han skyddas av ett nät av lagar

Per Johansson är inte vem som helst. Han är klubbordförande.

Enligt lagen kan han knappast få sparken.

Johansson fick sparken redan i torsdags förra veckan. I går bekräftade Connex, som driver t-banan, att de står fast vid sitt beslut.

Men det är långt-ifrån säkert att Johansson verkligen kommer att bli av med jobbet. Han skyddas av ett nät av lagar. Lagen om anställningsskydd, medbestämmandelagen mbl och förtroendemannalagen.

Enligt mbl är det i princip omöjligt att sparka en facklig förtroendeman. Om facket anser att Per Johansson fått sparken för att han är klubbordförande måste arbetsgivaren bevisa att det inte har med saken att göra.

Hur gör man det i Per Johanssons fall? Connex hävdar envist att de inte avskedat klubbordföranden Per Johansson. Det är individen Per Johansson som får kicken för att han varit illojal mot företaget och skrikit och gapat åt folk under förhandlingar mellan Seko och Connex.

Men var det privatpersonen Per Johansson som stod där och skrek? Sannolikt inte. Johansson bjöds inte in till förhandlingarna för att han råkade gå förbi. Han deltog eftersom han är ordförande för Sekos klubb 119 i Stockholms t-bana.

Har Per Johansson varit illojal? I Connexledningens ögon är han det. Alla företagsledningar i världen ogillar bråkiga fackordförande. Det ingår i grundkonceptet eftersom ledningen givetvis tycker att den är bättre på att sköta företaget än personalens organisationer.

Johansson har anmärkt på säkerheten i t-banan. Frontrutor har gått sönder och skadat förare. Brandsäkerheten brister. Om Per Johansson har rätt är det inte bara de anställda som bör kräva förbättringar. Utan också resenärerna.

Konflikten har redan nått internationell nivå. Internationella transportarbetarfederationen, ITF, kräver att Per Johansson återanställs.

Konflikten har tyvärr inga vinnare. Förlorarna är både facket, företaget – och pendlarna.

Lena Mellin