– Jag skulle bara köpa cigarretter

NYHETER

Offret för polisbrutaliteten i New Orleans berättar själv

1 av 3 | Foto: här skedde misshandeln En grupp vita poliser misshandlade 64-årige Robert Davis på Bourbon Street i New Orleans. Davis själv tror inte att rasism ligger bakom.

Robert Davis, 64, blev i lördags kväll misshandlad av polisen i New Orleans. De hävdar att han var full och gjorde motstånd.

Nu berättar Davis sin version av det inträffade.

– Jag har inte druckit en droppe på 25 år, säger han.

När AP möter den pensionerade grundskolläraren i samma gathörn som han blev misshandlad bär han tydliga spår av det inträffade. Davis har flera stygn under ena ögat och en bandagerad vänsterhand. Dessutom plågas han av smärtor i rygg och axel.

”Jag ska spöa skiten ur dig”

Robert Davis säger att han tvingades fly New Orleans när orkanen Katrina drabbade staden och att han nu återvänt för att undersöka hur familjens hus klarade katastrofen.

I lördags kväll gick han ut för att handla cigarretter. Under sin promenad i de franska kvarteren stötte han på en ridande polis och frågade när utegångsförbudet började gälla på kvällen. En annan polis gick in och avbröt samtalet.

– Jag sa åt honom att han inte skulle göra så. När jag började korsa gatan small det bara. Allt jag vet är att den här killen hoppade på mig och sa ”jag ska spöa skiten ur dig”, vilket han sedan gjorde.

Rättegång i januari

Själv har Davis ingen aning om varför han blev slagen.

Påståendet om att han var full förnekar han och säger att han är nykterist sedan 25 år tillbaka.

Poliserna har dessutom hävdat att han gjorde motstånd.

– När en person blir misshandlad så tänker han inte speciellt mycket. Det är en fråga om överlevnad, säger Davis advokat Joseph Bruno och hävdar att hans klient inte har gjorde motstånd.

Händelsen fångades på bild av ett kamerateam och tre poliser riskerar nu att dömas för övervåld. Samtliga nekar till brott. Rättegång inleds 11 januari.

Tidigare artiklar

Anders Thoresson